Berghofer Mühle Mieszanka do pieczenia "Gelassenheit" - chleb orkiszowy z nasionami, 660 g
Chleb wieloziarnisty do samodzielnego wypieku
16,36 zł 19,99 zł -18%
(24,79 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
-
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia chleb gryczany BIO
Z najlepszymi składnikami z rolnictwa ekologicznego
24,93 zł 29,99 zł(49,86 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do wypieku chleba wiejskiego
Chrupiący i świeży z własnego piekarnika
15,24 zł 17,99 zł(23,09 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Heimatliebe" - chleb żytni
Mieszanka chlebowa dla koneserów dbających o zdrowie
15,24 zł 17,99 zł(23,09 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Vertrauen ins Leben" - chleb wieloziarnisty
Z regionalnymi składnikami ze Styrii
16,36 zł 19,99 zł(24,79 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Gelassenheit" - chleb orkiszowy z nasionami
Chleb wieloziarnisty do samodzielnego wypieku
16,36 zł 19,99 zł(24,79 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do upieczenia chleba austriackiego " Vorschussbrot"
Klasyk z przeszłości
14,87 zł 17,99 zł(22,53 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Lebensfreude" - chleb orkiszowy
Idealny do zdrowego odżywiania
18,23 zł 21,99 zł(27,62 zł / kg)
Właściwości i zalety
- Aromatyczny i świeży
- Najlepsza mąka żytnia i razowa
- Najprostsze przygotowanie w piekarniku
Nr art.: BHM-47, Zawartość: 660 g, EAN: 9120036991859
Opis
Chrupiące i świeże prosto z pieca - tak kochamy nasze pieczywo. Dzięki mieszance do pieczenia „Gelassenheit” firmy Berghofer Mühle możesz upiec domowy chleb wieloziarnisty. Najlepsza mąka żytnia i razowa nadają chlebowi mocne aromaty.
Potrzebujesz następujących świeżych składników:
9 g drożdży suchych lub ½ kostki drożdży świeżych, ok. 430 g letniej wody,
1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj ok. 430 g letniej wody z drożdżami i olejem słonecznikowym.
- Dodaj mieszankę do pieczenia i krótko wymieszaj.
- Czas wyrabiania (maszynowy): 7 - 10 min.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
- Po czasie odpoczynku uformować z ciasta bochenek i włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
- Następnie przykryj ciasto i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Dobrze rozgrzej piekarnik (np. termoobieg do 230°C).
- Po czasie wyrastania włożyć ciasto do formy do pieczenia w piekarniku.
- Natychmiast po wepchnięciu spryskać podłogę kilka razy butelką z rozpylaczem, aby wytworzyło się dużo pary.
- Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 230°C, następnie pieczemy dalej w temperaturze 180°/185°C przez ok. 40 – 45 minut.
- 10-15 minut przed końcem pieczenia odwrócić chleb z formy (konieczne tylko z papierem do pieczenia) i dokończyć pieczenie bez formy.
- Po upieczeniu chleb powinien brzmieć „pusto” po postukaniu w spód.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Mieszanka do pieczenia daje masę wypieku około 1 kg świeżego chleba.
Marki: | Berghofer Mühle |
---|---|
Pochodzenie: | Austria |
Uwaga dotycząca przechowywania: | Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu |
Właściwości: | nie zawiera sztucznych aromatów, nie zawiera sztucznych barwników |
Pochodzenie surowca: | Austria |
Składniki
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1449 / 346 kj / kcal |
tłuszcz | 4 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,4 g |
węglowodany | 59,1 g |
w tym cukier | 1 g |
białko | 11 g |
substancje balastowe | 8,6 g |
sól | 1,8 g |