Berghofer Mühle Mieszanka do pieczenia "Heimatliebe" - chleb żytni, 660 g
Mieszanka chlebowa dla koneserów dbających o zdrowie
17,99 zł
(27,26 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
-
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia chleb gryczany BIO
Z najlepszymi składnikami z rolnictwa ekologicznego
29,99 zł(59,98 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do wypieku chleba wiejskiego
Chrupiący i świeży z własnego piekarnika
17,99 zł(27,26 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Heimatliebe" - chleb żytni
Mieszanka chlebowa dla koneserów dbających o zdrowie
17,99 zł(27,26 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Vertrauen ins Leben" - chleb wieloziarnisty
Z regionalnymi składnikami ze Styrii
19,99 zł(30,29 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Gelassenheit" - chleb orkiszowy z nasionami
Chleb wieloziarnisty do samodzielnego wypieku
19,99 zł(30,29 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do upieczenia chleba austriackiego " Vorschussbrot"
Klasyk z przeszłości
17,99 zł(27,26 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Lebensfreude" - chleb orkiszowy
Idealny do zdrowego odżywiania
21,99 zł(33,32 zł / kg)
Właściwości i zalety
- Z sycącego żyta
- Nie zawiera środków aromatyzujących i konserwujących
- Do piekarnika i automatu do chleba
Nr art.: BHM-49, Zawartość: 660 g, EAN: 9120036991941
Opis
Chcesz jeść bardziej świadomie? W takim razie chleb żytni to dobry wybór! Żyto nie tylko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, ale może również kontrolować apetyt: to ziarno syci na długo. Dzięki mieszance do pieczenia „Heimatliebe” firmy Berghofer Mühle można szybko upiec świeży chleb bez konserwantów i sztucznych aromatów. Do pieczenia można wybrać piekarnik lub maszynę do pieczenia.
Potrzebujesz następujących świeżych składników:
9 g suchych drożdży lub ½ kostki świeżych drożdży, około 500 - 515 g letniej wody.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce ok. 500 g – 515 g letniej wody z drożdżami
- Dodaj mieszankę do pieczenia i krótko wymieszaj
- Zagniatarka: 7 – 10 min.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 45 minut
- Po czasie odpoczynku uformuj z ciasta chlebowego okrągły lub owalny kształt i umieść w oprószonym mąką koszyczku do wyrastania
- Następnie przykryj ciasto i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut
- Dobrze rozgrzej piekarnik (np. termoobieg do 230°C)
- Po upływie czasu wyrastania ciasto chlebowe wyłożyć na już gorącą blachę do pieczenia lub gorący kamień do pizzy i włożyć do piekarnika
- Natychmiast po wepchnięciu spryskać podłogę kilka razy butelką z rozpylaczem, aby wytworzyło się dużo pary.
- Czas pieczenia ok. 10 minut w 230 °C, następnie piecz dalej w 180 °C/185 °C przez ok. 40-45 minut
- Po upieczeniu chleb powinien brzmieć „pusto” po postukaniu w spód
- Pozostaw do ostygnięcia
Mieszanka do pieczenia daje masę wypieku około 1 kg świeżego chleba.
Marki: | Berghofer Mühle |
---|---|
Pochodzenie: | Austria |
Składniki
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1319 / 315 kj / kcal |
tłuszcz | 1,5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
węglowodany | 62,9 g |
w tym cukier | 4,9 g |
białko | 7,7 g |
substancje balastowe | 10,7 g |
sól | 2 g |