Berghofer Mühle Mieszanka do upieczenia chleba austriackiego " Vorschussbrot", 660 g
Klasyk z przeszłości
17,99 zł
(27,26 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
-
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia chleb gryczany BIO
Z najlepszymi składnikami z rolnictwa ekologicznego
29,99 zł(59,98 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do wypieku chleba wiejskiego
Chrupiący i świeży z własnego piekarnika
17,99 zł(27,26 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Heimatliebe" - chleb żytni
Mieszanka chlebowa dla koneserów dbających o zdrowie
17,99 zł(27,26 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Vertrauen ins Leben" - chleb wieloziarnisty
Z regionalnymi składnikami ze Styrii
19,99 zł(30,29 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Gelassenheit" - chleb orkiszowy z nasionami
Chleb wieloziarnisty do samodzielnego wypieku
19,99 zł(30,29 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do upieczenia chleba austriackiego " Vorschussbrot"
Klasyk z przeszłości
17,99 zł(27,26 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Lebensfreude" - chleb orkiszowy
Idealny do zdrowego odżywiania
21,99 zł(33,32 zł / kg)
Właściwości i zalety
- Tradycyjny chleb w Austrii
- Chleb z najlepszej mąki żytniej
- Za około 1 kg chleba
Nr art.: BHM-45, Zawartość: 660 g, EAN: 9120036991897
Opis
W przeszłości ten klasyczny chleb wypiekany był tylko na specjalne okazje. Składa się on głównie z lekkiej mąki żytniej. Chleb szczególnie dobrze komponuje się z gulaszami lub sałatkami.
Do upieczenia potrzebujesz następujących składników:
9 g drożdży suszonych lub ½ kostki drożdży świeżych, ok. 400 - 430 g letniej wody,
18 g ekstraktu słodowego, 3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj ok. 400 - 430 g letniej wody z drożdżami, ekstraktem słodowym i olejem słonecznikowym.
- Dodaj mieszankę do pieczenia i krótko wymieszaj.
- Czas ugniatania w robocie kuchennym: 7 – 10 min.
- Gładkie ciasto ułożyć na posypanej mąką blacie, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
- Uformuj ciasto w okrągły lub owalny kształt i włóż do posypanego mąką koszyczka, przykryj i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Dobrze rozgrzej piekarnik (np. gorące powietrze do 230°C)
- Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć na rozgrzaną już blachę do pieczenia lub gorący kamień do pizzy i włożyć do piekarnika.
- Natychmiast po umieszczeniu w piekarniku spryskaj blachę kilkakrotnie wodę, aby utworzyła się para.
- Piec ok. 10 minut w 230°C, następnie kontynuować pieczenie w 180°/185°C przez ok. 40 - 45 minut.
- Po upieczeniu chleb powinien brzmieć „pusto” po stuknięciu w spód.
- Pozostaw do ostygnięcia na kuchennym blacie i smacznego.
Z mieszanki można upiec ok. 1kg chleba
Marki: | Berghofer Mühle |
---|---|
Pochodzenie: | Austria |
Uwaga dotycząca przechowywania: | Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu |
Właściwości: | nie zawiera sztucznych aromatów, nie zawiera sztucznych barwników |
Pochodzenie surowca: | Austria |
Składniki
- Roggenmehl
- mąka pszenna
- zakwas żytni
- Roggenmehl
- woda
- kultury startowe
- sól
- kwas mlekowy [1]
- cukier
- środki zakwaszajace
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1386 / 331 kj / kcal |
tłuszcz | 1,1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,1 g |
węglowodany | 66,1 g |
w tym cukier | 1,2 g |
białko | 9,5 g |
substancje balastowe | 7 g |
sól | 2,3 g |