Berghofer Mühle Mieszanka do pieczenia "Heimatliebe" - chleb żytni, 660 g
Mieszanka chlebowa dla koneserów dbających o zdrowie
20,37 zł 22,99 zł -11%
(30,86 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
-
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia chleb gryczany BIO
Z najlepszymi składnikami z rolnictwa ekologicznego
29,23 zł 32,99 zł(58,46 zł / kg) -
-
-
-
Berghofer Mühle
Mieszanka do wypieku chleba wiejskiego
Chrupiący i świeży z własnego piekarnika
19,60 zł 21,99 zł(29,70 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Heimatliebe" - chleb żytni
Mieszanka chlebowa dla koneserów dbających o zdrowie
20,37 zł 22,99 zł(30,86 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Vertrauen ins Leben" - chleb wieloziarnisty
Z regionalnymi składnikami ze Styrii
21,91 zł 24,99 zł(33,20 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Gelassenheit" - chleb orkiszowy z nasionami
Chleb wieloziarnisty do samodzielnego wypieku
20,37 zł 22,99 zł(30,86 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do upieczenia chleba austriackiego " Vorschussbrot"
Klasyk z przeszłości
18,83 zł 20,99 zł(28,53 zł / kg) -
Berghofer Mühle
Mieszanka do pieczenia "Lebensfreude" - chleb orkiszowy
Idealny do zdrowego odżywiania
22,68 zł 25,99 zł(34,36 zł / kg)
Właściwości i zalety
- Z sycącego żyta
- Nie zawiera środków aromatyzujących i konserwujących
- Do piekarnika i automatu do chleba
Nr art.: BHM-49, Zawartość: 660 g, EAN: 9120036991941
Kupowane często z Berghofer Mühle Mieszanka do wypieku chleba wiejskiego, 660 g


Opis
Chcesz jeść bardziej świadomie? W takim razie chleb żytni to dobry wybór! Żyto nie tylko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, ale może również kontrolować apetyt: to ziarno syci na długo. Dzięki mieszance do pieczenia „Heimatliebe” firmy Berghofer Mühle można szybko upiec świeży chleb bez konserwantów i sztucznych aromatów. Do pieczenia można wybrać piekarnik lub maszynę do pieczenia.
Potrzebujesz następujących świeżych składników:
9 g suchych drożdży lub ½ kostki świeżych drożdży, około 500 - 515 g letniej wody.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce ok. 500 g – 515 g letniej wody z drożdżami
- Dodaj mieszankę do pieczenia i krótko wymieszaj
- Zagniatarka: 7 – 10 min.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 45 minut
- Po czasie odpoczynku uformuj z ciasta chlebowego okrągły lub owalny kształt i umieść w oprószonym mąką koszyczku do wyrastania
- Następnie przykryj ciasto i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut
- Dobrze rozgrzej piekarnik (np. termoobieg do 230°C)
- Po upływie czasu wyrastania ciasto chlebowe wyłożyć na już gorącą blachę do pieczenia lub gorący kamień do pizzy i włożyć do piekarnika
- Natychmiast po wepchnięciu spryskać podłogę kilka razy butelką z rozpylaczem, aby wytworzyło się dużo pary.
- Czas pieczenia ok. 10 minut w 230 °C, następnie piecz dalej w 180 °C/185 °C przez ok. 40-45 minut
- Po upieczeniu chleb powinien brzmieć „pusto” po postukaniu w spód
- Pozostaw do ostygnięcia
Mieszanka do pieczenia daje masę wypieku około 1 kg świeżego chleba.
Marki: | Berghofer Mühle |
---|---|
Pochodzenie: | Austria |
Składniki
mąka żytnia, pełnoziarnista mąka żytnia, zakwas żytni (mąka żytnia, woda pitna, kultury startowe), sól kamienna, mąka ze słodu jęczmiennego, przyprawa do chleba (kolendra, Nasiona kminku, koper, nasiona anyżu, kozieradka błękitna), mączka żytnia, mąka z palonego słodu żytniego, kwas mlekowy[1], otręby pszenne
- środki zakwaszajace
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1319 / 315 kj / kcal |
tłuszcz | 1,5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
węglowodany | 62,9 g |
w tym cukier | 4,9 g |
białko | 7,7 g |
substancje balastowe | 10,7 g |
sól | 2 g |