Przepis na pastę Harissa

Przepis na pastę Harissa

Harissa to jedna z najbardziej znanych mieszanek przypraw z Afryki Północnej. Jest szczególnie ceniona w Maroku, Tunezji i innych krajach Maghrebu ze względu na ostry i świeży smak, idealnie nadaje się do takich potraw jak falafel, mezza czy kuskus.

Typowe składniki

Nie ma określonego przepisu na harissę, ponieważ skład zawsze różni się od regionu. Typowe składniki to jednak chilli, czosnek, kolendra, kminek i papryka. Istnieją dwa rodzaje harissy: pasta i proszek. Harissa zawiera do 20 różnych przypraw; głównym składnikiem jest zawsze chilli.

Pochodzenie

Harissa pochodzi z Tunezji, gdzie mieszkańcy poznali amerykańskie papryczki chili poprzez Hiszpanów. Stamtąd harissa szybko rozprzestrzeniła się we wszystkich krajach Maghrebu w Afryce Północnej. W dzisiejszych czasach jest nawet spożywana na śniadanie.

Smak

Harissa jest przyjemnie pikantna, pełna i ostra w smaku, zarówno w postaci pasty, jak i proszku. W zależności od użytych składników charakter jest inny. Jeśli zawiera miętę lub paprykę, smak jest bardziej słodki, owocowy i świeży. Pikantność zmienia się również w zależności od rodzaju chili.

Przepis na pastę Harissa

Pasta Harissa najlepiej smakuje, jak jest świeżo przygotowana. Oto przepis:

Składniki

Opcjonalnie (w zależności od gustu):

  • bazylia
  • ocet winny
  • czosnek dęty
  • imbir
  • mięta
  • oliwki
  • skórka pomarańczowa (naturalna)
  • papryka
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • sok cytrynowy
  • skórka cytryny (naturalna)

Przygotowanie

  1. Papryczki chilli przekrój na pół, usuń nasiona i miąższ. Następnie pokrój na małe kawałki.
  2. Pokrój czosnek i umieść w moździerzu z kawałkami chilli lub użyj blendera ręcznego do zmielenia wszystkiego, aż utworzy się pasta.
  3. Kminek rzymski, nasiona kolendry i kminek praż na patelni bez oleju przez ok. dwie minuty.
  4. Zmiel prażone przyprawy na proszek i dodaj do pasty.
  5. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw solą.
  6. (W zależności od osobistego gustu można dodać dowolną liczbę opcjonalnych składników, tj. ocet, imbir, mięta lub sok z cytryny).

Pastę przechowywać w lodówce i zużyć jak najszybciej. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia, możesz włożyć pastę do małego pojemnika i zalać oliwą z oliwek, aż pasta zostanie całkowicie pokryta. W ten sposób do pasty nie dostanie się powietrze, więc można ją przechowywać trochę dłużej w lodówce.

Proszek Harissa

Proszek Harissa ma oczywiście dłuższy okres trwałości niż pasta. Możesz go również łatwo przyrządzić samodzielnie. Użyj składników opisanych powyżej w ich wysuszonej postaci i zmieszaj mieszankę harissy, która najbardziej Ci smakuje.