Czosnek niedźwiedzi: pyszny wiosenny posłaniec

Czosnek niedźwiedzi: pyszny wiosenny posłaniec

W ostatnich latach czosnek niedźwiedzi znów stał się bardzo modny. Wynika to z faktu, że roślina ta ma smak i aromat przypominający czosnek, ale nie powoduje typowego zapachu ust lub ciała. Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie.

Pochodzenie

Czosnek niedźwiedzi był znany od niepamiętnych czasów, ponad pięć tysięcy lat temu; plemiona germańskie również uwielbiały to wiosenne zioło. Jednym z powodów było to, że czosnek niedźwiedzi jest jednym z pierwszych ziół, które pojawiają się każdego roku. Po drugie, plemiona germańskie wierzyły, że niedźwiedzie przekazują swoje moce pewnym roślinom i ziołom. Jedząc dziki czosnek, mieli nadzieję, że sami zyskają niedźwiedzie moce.

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w całej Europie i północnej Azji. Roślina ta uwielbia zacienione lasy liściaste i łęgowe. Można go jednak uprawiać również we własnym ogrodzie, jeśli poszukiwanie go w lesie jest zbyt uciążliwe. Aby dobrze rosła, należy zapewnić jej bogatą w próchnicę, wilgotną glebę.

Czosnek niedźwiedzi rośnie od marca do maja, więc jego sezon jest krótki. Liście najlepiej zbierać przed kwitnieniem, w przeciwnym razie smak zanika.

Wskazówka

Zachowaj ostrożność podczas zbierania czosnku niedźwiedziego w lesie. Długie, lancetowate liście krokusa jesiennego i konwalii wyglądają bardzo podobnie do liści czosnku niedźwiedziego, ale obie rośliny są bardzo trujące. Jeśli nie masz pewności, powinieneś wykonać test zapachowy. Jeśli liście wydzielają aromat podobny do czosnku, jest to czosnek niedźwiedzi.

Właściwości lecznicze

Czosnek niedźwiedzi ma właściwości lecznicze od tak dawna, jak tylko roślina ta jest znana. Zielone liście czosnku niedźwiedziego mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Czosnek niedźwiedzi jest stosowany w ziołolecznictwie, ponieważ ma pozytywny wpływ na krążenie krwi i zapobiega krzepnięciu krwi.

Aromat

Roztarte między palcami liście czosnku niedźwiedziego wydzielają zapach silnie przypominający czosnek. Wynika to z licznych związków siarki występujących w czosnku niedźwiedzim. W przeciwieństwie jednak do czosnku, związki te w czosnku niedźwiedzim są silniej związane z białkami. Dlatego też czosnek niedźwiedzi nie pozostawia tak silnego czosnkowego zapachu po spożyciu.

Stosowanie

Liście są zawsze używane świeże. Ważne jest, aby nigdy nie gotować ich z jedzeniem, w przeciwnym razie cały smak wyparuje. Najlepiej jest zawsze dodawać czosnek niedźwiedzi na końcu, tj. tuż przed podaniem lub jako dodatek.

Jeśli chcesz cieszyć się czosnkiem niedźwiedzim przez dłuższy czas, możesz pokroić go na małe kawałki, a następnie zamrozić z wodą w tacce na kostki lodu. Pozwoli to zachować jego smak.