Przepis: Subji z marchewką

Przepis: Subji z marchewką

Kim lub czym jest subji?

Termin subji pochodzi z Indii i opisuje danie warzywne. Z tego punktu widzenia termin ten może być użyty praktycznie do każdego dania wegetariańskiego, które zawiera głównie warzywa. Subji może być wytrawne, płynne lub curry.

Składniki

  • 125 ml wody
  • 8 średniej wielkości marchewek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki orzecha kokosowego, niesłodzonego, rozdrobnionego
  • 1 garść świeżej kolendry, posiekanej lub startej
  • 1-2 małe, zielone papryczki chili, posiekane
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm), posiekany
  • 1 łyżeczka ghee
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta proszku asante

Przygotowanie

  1. Umyj marchewki, a następnie pokrój na małe kawałki.
  2. Wymieszaj wodę, chili, kolendrę, czosnek i kokos za pomocą ręcznego miksera, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodaj ghee, kminek, proszek asante i nasiona gorczycy do rozgrzanego rondla i wszystko podgrzej, aż nasiona zaczną podskakiwać. Następnie dodaj wymieszany wcześniej płyn i wszystko dopraw solą.
  4. Na koniec dodaj marchewki i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż marchewki będą miękkie. (W razie potrzeby dodaj więcej wody).
  5. Smacznego.