Czy orzechy to zdrowa przekąska?

Czy orzechy to zdrowa przekąska?

Orzechy to naprawdę kusząca przekąska, niezależnie od tego gdzie: na przyjęciu albo cała miska orzechów na stoliku do kawy. Ciężko się im oprzeć. Ale czy możesz to robić bez wyrzutów sumienia czy jednak jedzenie orzechów nie ma dobrego wpływu na nasze zdrowie?

Wysoka zawartość tłuszczu

Faktem jest, że orzechy są bogate w tłuszcz, dostarczają zatem dużo energii. Większość orzechów to jednak głównie tłuszcze nienasycone: tłuszcze wielonienasycone, np. w orzechach włoskich i orzeszkach piniowych lub tłuszcze jednonienasycone w migdałach, pistacjach, orzechach pekan i orzechach laskowych.

Z drugiej strony orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca i orzechy makadamia zawierają więcej tłuszczów nasyconych. Zbyt duża ich ilość może przyczynić się do wysokiego poziomu cholesterolu, dlatego powinniśmy je spożywać tylko okazjonalnie.

Kasztany są wyjątkiem, ponieważ zawierają mniej tłuszczów i więcej węglowodanów skrobiowych niż inne orzechy.

Zastąp inne przekąski

Orzechy są dobrym wyborem, gdy używa się ich jako alternatywy dla innych przekąsek, takich jak żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych lub cukru (ciastka, czekolada, ciasta...). Wysoka zawartość białka i błonnika sprawia, że są sycącą przekąską i zawierają składniki odżywcze, takie jak witamina E, potas i magnez.

Nie podjadaj za dużo

Ponieważ orzechy są bardzo kaloryczne, zawsze należy zwracać uwagę na wielkość porcji. Po małej garści orzechów (ok. 30 g) powinno się skończyć, bo ta zawiera ok. 175 kcal. Jeśli jest to dla Ciebie trudne i po prostu nie możesz przestać, powinieneś sięgnąć po orzechy, które musisz obrać. Rozłupanie orzechów wymaga czasu, co powoduje, że jesz mniej. Kolejna zaleta: orzechy w łupinie są w większości przypadków niesolone (z wyjątkiem pistacji).

Żadnych niezdrowych dodatków

Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać orzechów prażonych, solonych, aromatyzowanych lub prażonych w miodzie, ponieważ zawierają one dodatkową ilość soli, a czasami cukru, co obniża wartość zdrowotną orzechów.

Jeśli jesteś na imprezie, pamiętaj, że orzechy są zazwyczaj solone, co może wywołać pragnienie i zachęcić do większego spożycia alkoholu.

Najzdrowsze są orzechy bez soli, wasabi, miodu itp. Ale to nie znaczy, że muszą smakować monotonnie. Eksperymentuj z przyprawami, takimi jak np. z chińską mieszkanką z 5 przypraw, papryką lub pieprzem cayenne. Aby uzyskać słodszy smak, możesz spróbować ekstraktu z cynamonu lub wanilii. Nada to orzechowej przekąsce szczególnego akcentu i zapewni różnorodność.

Wniosek

Jeśli uważasz na porcje i unikasz niezdrowych dodatków, takich jak sól czy cukier, orzechy mogą być zdrowym wyborem między posiłkami lub podczas posiłków. Ciesz się ich smakiem.