Przepis: Street Food z Izraela
Sabich lub Sabih to popularne jedzenie, które można kupić na ulicznych straganach w Izraelu. Przygotowuje się go z chlebem Pitta lub Laffa, smażonym bakłażanem, jajkiem na twardo, siekanymi pomidorami, pietruszką i tahini (pastą sezamową). Tradycyjną recepturę uzupełniają ogórki, kolendra, hummus, kapusta i izraelski sos amba. Istnieje jednak wiele wariantów: zaprezentujemy Wam wersję z włoską focaccią, domową i cudownie aromatyczną! Przy okazji, Sabisch smakuje o każdej porze dnia i nocy.
SABICH (dla 4-6 osób) - wszystkie składniki na pierwszy rzut oka
Do sałatki pomidorowej potrzebujesz:
- 10 (lub więcej) pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżych liści kolendry (alternatywnie można użyć suszonych liści)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Trochę soli morskiej
Do smażonego bakłażana potrzebujesz:
- Olej rzepakowy do smażenia
- 1 duży bakłażan
- Odrobinę mąki do posypania
- Szczyptę soli morskiej
Do własnoręcznie upieczonej Focaccii przygotuj:
- 500 g mąki (mąka uniwersalna lub mąka do pizzy)
- 20 gramów cukru
- 10 gram soli
- 5 gram suchych drożdży
- 25 ml oliwy z oliwek
- 340 ml wody
- Szczyptę grubej soli morskiej
Do 250 g aromatycznego tahini potrzebujesz:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 180 g tahini (możesz kupić pastę sezamową w Piccantino lub w wybranym przez siebie sklepie ze zdrową żywnością)
- 120 ml wody
Do przygotowania sosu Amba 100g potrzebujesz:
- 60 g marynowanego mango
- 20 ml wody
- 20 ml oleju rzepakowego
Do 50 g Zhug potrzebujesz:
- 1 ząbek czosnku
- 7 g kolendry (Cilantro)
- 12 gramów pietruszki
- 1 świeża papryczka chili cayenne (alternatywnie można użyć innych chilli)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczyptę soli morskiej
- 1 garść świeżych liści kolendry
Ciasto na focaccię - proszę przygotować ciasto dzień wcześniej
1. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać oliwę z oliwek i wodę i ugniatać ręcznie lub w mikserze wyposażonym w hak do ciasta, aż powstanie lepkie ciasto.
Następnie przykryć miskę folią spożywczą, dwukrotnie nakłuć widelcem i odstawić ciasto do lodówki na 12 do 24 godzin.
2. Po 12 do 24 godzinach zagnieść wyrośnięte ciasto na duży bochenek chleba focaccia: jeszcze w misce posypać ciasto mąką, a następnie położyć je posypaną stroną do dołu na blacie. Następnie zagnieść brzegi ciasta dookoła do środka i mocno je docisnąć, za każdym razem lekko obracając kulę ciasta. Powtórzyć ten proces kilka razy. Przykryć ciasto i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C.
3. Posmarować blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Naoliwionymi rękami ostrożnie naciągnąć dużą kulkę ciasta na całą blachę do pieczenia i spłaszczyć ją. Za pomocą tłustych palców zrobić wgniecenia na powierzchni ciasta i posypać grubą solą morską. Focaccia należy teraz upiec na złoty kolor, przez około 10 do 12 minut.
Przygotowanie sałatki pomidorowej
1. Pomidory przekroić na pół lub ćwiartki, obrać i drobno posiekać czosnek. Również drobno posiekać wszystkie liście kolendry. Alternatywnie można użyć suszonych liści kolendry.
2. Wymieszać czosnek i kolendrę razem z oliwą i sokiem z cytryny w misce i doprawić solą.
3. Dodać pokrojone pomidory i odstawić sałatkę.
Przygotowanie smażonego bakłażana
1. Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż na paski lub plastry o grubości około 5 mm i obtoczyć w mące.
2. Podgrzać dużo oleju rzepakowego w głębokim rondlu i smażyć bakłażany na gorącym oleju na złoty kolor.
3. Usmażone warzywa wyjąć za pomocą łyżki z dziurkami, odsączyć na papierze kuchennym i posolić do smaku.
Przygotowanie tahini
1. Wymieszać sok z cytryny, sól i wodę w wysokim pojemniku.
2. Stopniowo dodawać tahini (pasta sezamowa) i miksować za pomocą blendera, aż wszystkie składniki się połączą, a tahini będzie gładkie i kremowe.
Wskazówka: jeśli wolisz bardziej płynną konsystencję, po prostu dodaj więcej wody!
Przygotowanie sosu Amba
Zmiksować wszystkie składniki sosu w blenderze lub mikserze, do uzyskania gładkiego, kremowego sosu z mango.
Przygotowanie Zhug
1. Bardzo drobno posiekać obrany czosnek, kolendrę i pietruszkę.
2. Pokroić na pół pieprz cayenne, usunąć pestki, drobno posiekać.
3. Wszystko wymieszać, doprawić oliwą i solą do smaku.
Wskazówka: możesz również posiekać wszystko z grubsza i drobno posiekać w blenderze lub rozdrabniaczu.
Przygotowanie jajek na twardo
Proszę gotować wszystkie jajka przez 6 ½ minuty, następnie obrać, przekroić lub pokroić w plastry i posol
Teraz przygotujemy SABICH:
1. Upieczoną focaccię posmarować tahini i sosem amba.
2. Obficie nałożyć smażonego bakłażana, jajka i sałatkę z pomidorów, doprawić zhugiem i udekorować kilkoma listkami kolendry - gotowe!
Przed podaniem należy pokrić focaccię na kawałki dowolnej wielkości. Świetnie smakują z nim lodowate lemoniady, piwo czy soki. Smacznego!
Odpowiadające produkty
-
Sapore di Sole Bio 100% pasta sezamowa - jasne tahini, 180 g
- Intensywny smak i kremowa konsystencja
- W 100% z łuskanego sezamu
- Wszechstronna i bogata w składniki odżywcze
19,99 zł (111,06 zł / kg)Dostawa do 26 listopada
-
Ölmühle Solling Naturalny olej rzepakowy UE-bio, 500 ml
- Delikatnie tłoczony na zimno
- Wykonany z nieobranego organicznego rzepaku
- Idealny do gotowania na parze i smażenia
34,99 zł (69,98 zł / l)Dostawa do 26 listopada
- 4.4 (7)
Sonnentor Kolendra, 15 g
- Słodko-kwaśny aromat
- Idealna do tajskiego curry & Guacomole
- Intensywny smak
11,99 zł (799,33 zł / kg)Dostawa do 26 listopada
- 5.0 (5)
Muraglia Olej oliwny Peranzana, 250 ml
- delikatnie owocowy
- produkowany w Apuli
- w 100% z Peranzana oliwek
95,00 zł (380,00 zł / l)Dostawa do 26 listopada