Świąteczne pomysły do pieczenia - piernik i waniliowe rogaliki

Boże Narodzenie już tuż tuż i co może lepsze niż pierniki i waniliowe rogaliki Przedstawiamy dwa przepisy, które dopełniają najlepszy czas w roku.

Produkcja pierników ma długą tradycję, która z czasem rozwinęła wiele różnych regionalnych odmian. Wcześniej pierniki były przygotowywane przez tzw. Lebzeltern. Było to specjalne rzemiosło.

Cechą szczególną pierników jest to, że pierniki jednocześnie zawierają sporo substancji słodzących (tradycyjnie stosuje się miód), ale nie zawierają praktycznie wogóle wody, mleka lub tłuszczu. To sprawia, że są ​​niezwykle trwałe. Typowe dla nich jest to, że są bardzo ostre.

Chcielibyśmy teraz przedstawić przepis na piernik. Ponieważ wszystko najlepiej smakuje, gdy wszystko jest domowej roboty, dodaliśmy przepis na piernikową mieszankę przyprawową.

Ponadto znajdziesz przepis na orkiszowe rogale waniliowe.

Piernikowa mieszanka przyprawowa

Składniki

  • 6 ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 6 owoce kardamonu malabarskiego
  • 1 anyż
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżki mielonego imbiru
  • ½ łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżeczki mielonych kwiatów muszkatołowca

Przygotowanie

  1. Usuń nasiona ze strąków kardamonu. Nasiona kardamonu, ziele angielskie, goździki, nasiona kolendry i anyż smażyć na patelni aż będzie pięknie pachnieć.
  2. Wymieszać z pozostałymi przyprawami i rozdrobnić w moździerzu aż do uzyskania drobnego proszku.
  3. UWAGA: Należy przechowywać w całkowicie szczelnym pojemniku, do czasu użycia mieszanki przyprawowej, inaczej zapach szybko się ulotni.

Pierniki - ciasto

Składniki

  • 600 g mąki żytniej
  • 400 g cukru trzcinowego
  • 30 g przyprawa do piernika
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie

  • Wymieszać wszystkie składniki ze sobą i dobrze zagnieść, aż ciasto będzie gładkie.
  • Ciasto zostawić przez noc w misce, przykryte tkaniną.
  • Ciasto rozwałkować, aż będzie miało ok. 0,5 cm grubości.
  • Foremkami wyciąć ciasteczka, posmarować je jajkiem.
  • Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza w piekarniku, aż uzyskają złoty kolor.
  • Miłego pieczenia.

Orkiszowe rogaliki waniliowe

Nie ma Świąt Bożego Narodzenie bez rogalików waniliowych. Poniżej przedstawiamy wersję z orkiszem.

Składniki

  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 300g masła
  • 300g zmielonych migdałów
  • 300 g miodu
  • 3 żółtka
  • 3 laski wanilii (zmielone)

Przygotowanie

  1. Mąka orkiszowa, masło, migdały, miód i wanilię wymieszać, a następnie dodać zółtka i wymieszać a gładkie ciasto.
  2. Wszystko dobrze zagnieść i odstawić w chłodnym miejscu dwie godziny.
  3. Ciasto podzielić na małe kawałki i utworzyć z niego półksiężyce.
  4. Umieścić rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 15 minut.
  5. Posypać cukrem pudrem.

Wskazówka: Zamiast startych migdałów można użyć orzechów włoskich. To sprawia, że ​rogaliki są ​bardziej soczyste.

Te recepty to nasz ostatni artykuł w tym roku. Robimy przewę świąteczną. Zespół Piccantino życzy wesołych Świąt, spokojnych dni wolnych i wspaniałego Nowego Roku.