Frierss - szlachetny smak od pokoleń (z przepisem)

Frierss - szlachetny smak od pokoleń (z przepisem)

W tym tygodniu prezentujemy rodzinną firmę z Karyntii, Frierss, która od ponad 100 lat produkuje pyszne specjały mięsne i kiełbasy. Poczytaj więcej tutaj.

120 lat przyjemności

Rodzina Frierss pielęgnuje tradycję produkcji szynki i kiełbasy na najwyższym poziomie od 5 pokoleń.

Wszystko zaczęło się w 1898 roku, kiedy Rudolf Frierss kupił nieruchomość w Villach po ukończeniu stażu jako mistrz rzeźnik i tam założył swój biznes. Frierss był pierwszym producentem kiełbasy w Villach i od samego początku stworzył fundament dla długiej, udanej historii rodzinnej firmy. Ta podstawa była skierowana na najwyższą jakość.

Odtąd duży nacisk kładziono na innowacje. W latach powojennych firma miała pierwszy oryginalny włoski zakład produkcyjny dla mortadeli w Austrii.

Duży asortyment

Dzisiaj Frierss jest jednym z wiodących specjalistów wędlin i szynek w Austrii, zatrudniającym około 110 pracowników. Szeroka gama obejmuje około 150 różnych specjałów z wędlin, szynek i wędzonych produktów, które są wytwarzane w dwóch zakładach produkcyjnych z certyfikatem IFS. Produkty są sprzedawane głównie w austriackich sklepach z żywnością, gastronomii i delikatesach, ale towary pierwszej klasy są również eksportowane na cały świat, w tym do Japonii, Korei Południowej i Niemiec.

Doskonałe przysmaki

Pierwszorzędna jakość i nieporównywalny smak produktów Frierss są również regularnie odzwierciedlane w nagrodach. Firma zebrała setki złotych medali za doskonały smak na konkursach krajowych i międzynarodowych.

Tutaj można znaleźć przysmaki Frierss w Piccantino.

Truflowa mortadela z pieczonymi kawałkami dyni z dyniowym kremem

Abyś mógł uzyskać dokładny obraz specjałów mięsnych z Frierss, mamy dla Ciebie prosty, ale pyszny przepis z mortadelą truflową Frierss i dynią.

Składniki kliny dyniowe:

  • 100 g Friers truflowa mortadela
  • 1 kg dynia piżmowa "Muscade de Provence" pokrojona na 5 łydek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Trufle, świeżo krojone
  • Ocet balsamiczny
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki krem dyniowy:
  • 150 g dyni piżmowej "Muscade de Provence"
  • 150 g mleka
  • 100 g śmietany
  • Kurkuma
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Smażyć łydki dyniowe na oliwie z oliwek i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie marynuj łydki w occie balsamicznym.
  2. Dla kremu dyniowego pokrój dynię na małe kostki. Następnie ugotuj w śmietanie, mleku, soli, kurkumie i cukrze, aż będą miękkie. Następnie zmiksuj ręcznym blenderem.
  3. Ułóż drobno pokrojoną mortadelę na talerzu z łydkami z dyni i kremem z dyni.
  4. Udekoruj wszystko świeżo pokrojonymi truflami i sezonowymi ziołami.