Przepis na: włoski, niebieski chleb
Każdy, kto lubi pracę w ogródku wie jakie piękne kwiaty mają rośliny strączkowe. Dotyczy to również klitrorii ternateńskiej (Clitoria ternatea). Jej kwiaty mają piękny, niebieski kolor z białymi niuansami, dzięki czemu często używana jest jako roślina ozdobna. Pochodzi ona ze wschodniej Indonezji, gdzie nazywana jest również „Bunga telang“. Kwiaty tej rośliny tyczkowej są jadalne i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Klasycznym zastosowaniem dla tych niebieskich kwiatów jest niebieska herbata "Butterfly Pea Tea", która jest uwielbiana przede wszystkim w Indiach i Tajlandii. Smak tego niebieskiego naparu jest raczej neutralny z subtelną, słodkawą nutą. Ma on wyrazisty, niebieski kolor - im dłużej herbata jest parzona, tym kolor jest intensywniejszy. Szczególna cecha tej herbaty: gdy dodasz do niej coś kwaśnego, na przykład sok z cytryny, jej kolor zmieni się natychmiast na fioletowy albo różowy, w zależności od intensywności niebieskiego koloru na początku.
Dzięki swojej niebieskiej barwie roślinę tę można używać jako naturalny barwnik wielu potraw. Podajemy kilka przykładów na niebieskie pomysły:
- Niebieska kawa z mlekiem: 15 g kwiatów namoczyć w litrze gorącego mleka na około 30 minut.
- Niebieski likier do koktajli: kwiaty namoczyć przez około 30 minut w alkoholu (wódce lub w białym rumie).
- Niebieski ryż: znajduje on zastosowanie głównie w kuchni tajlandzkiej - biały ryż ugotować w naparze z kwiatów tego niebieskiego groszku.
- Kremy do ciast lub lukier: Klitoria ternateńska może zabarwić naprawdę wiele potraw: lukier, kremy do ciast, sernik, budyń i wiele innych.
- Desery i pieczywo: niebieską herbatę możesz wykorzystać również do upieczenia chleba, lub innych deserów, ciast i wypieków.
Pokażemy Ci, jak w łatwy sposób sam upieczesz niebieski chleb. Przepis pochodzi od naszej włoskiej koleżanki z Teamu Translate - Paoli.
Aby upiec niebieski chleb, możesz wykorzystać dowolny przepis (z suszonymi albo świeżymi drożdżami, z mlekiem lub bez) i zrobić go własnoręcznie lub w maszynie do chleba. Jeśli Twój chleb ma być cały niebieski, zastąp ilość wody potrzebnej do przepisu, tą samą ilością niebieskiego naparu. Aby kolor był intensywny, zaleca się dłuższe trzymanie kwiatów w naparze - podczas pieczenia kolor trochę wyblaknie.
Składniki potrzebne na chleb w formie 25 x 10 x 10 cm:
- 500 g mąki = 250 g na jedną połowę ciasta i 250 g na drugą
- 200 g wody = 100 g wody na jasne ciasto i 100 g niebieskiego naparu
- 50 g mleka = po 25 na każdy kawałek ciasta
- 50 g oleju kukurydzianego (lub innego oleju roślinnego) = po 25 g na każde ciasto
- ½ kostki drożdży = ¼ kostki do każdego ciasta
- 14 g soli = po 7 g na każde ciasto
- Szczypta cukru
Tak przygotujesz ciasto:
- Wodę i mleko wymieszać i rozpuścić w tym drożdże ze szczyptą cukru. Najlepsza temperatura dla mieszanki wody i mleka to 37°C. Po dodaniu drożdży mieszankę odstawić na około 5 minut.
- Dodać olej, a następnie uprzednio wymieszaną z solą mąkę - całość wymieszać na stolnicy. Całość możesz zrobić w robocie kuchennym.
- Aby zrobić niebieskie ciasto, potrzebujesz wykonać to samo, tylko zamiast wody użyj niebieskiego naparu.
- Dwa ciasta (białe i niebieskie) włożyć do dwóch misek, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około półtora godziny do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Położyć niebieskie ciasto na białe i zwinąć. Całość przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia i odstawić na półtorej godziny.
- Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut.
- Przed wyciągnięciem chleba z formy należy go ostudzić, a następnie całkowicie wystudzić na kratce.
- Kiedy pokroisz chleb, zobaczysz naprzemienne kolory biały i niebieski na każdej kromce.
Smacznego!
Dziękujemy naszej koleżance Paoli za napisanie tego artykułu i podanie nam tego przepisu.
Odpowiadające produkty
- 5.0 (4)
Stöber Mühle Mąka pszenna 480 gładka, 5 kg
- Uniwersalne zastosowanie
- Wykonane z austriackiego zboża
- Produkt całkowicie naturalny
46,99 zł (9,40 zł / kg)Dostawa do 5 grudnia
- 26,99 zł (245,36 zł / kg)
Dostawa do 26 listopada
- 5.0 (2)
Ölmühle Fandler Bo olej rzepakowy, 500 ml
- orzechowy, korzenny, ziemisty
- wspaniały do sałatek , warzyw i więcej
72,00 zł (144,00 zł / l)Dostawa do 26 listopada
- 42,99 zł (42,99 zł / kg)
Dostawa do 3 grudnia