Przękaski na Euro 2016
Euro już trwa. Dla tych, którzy nie tylko chcą zajadać się chipsami i innymi znanymi zakąskami, ale chcą wypróbować coś nowego, zebraliśmy kilka alternatywnych pomysłów i przepisów. Znajdziesz je tutaj!
Ciecierzyca do podjadania
Składniki:
400g ciecierzycy (z puszki lub słoika)
Olej, najlepiej o neutralnym smaku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżego czosnku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Umyć ciecierzycę w sitku pod zimną wodą a następnie pozostawić do odcieknięcia. Wysuszyć ciecierzycę pomiędzy dwiema ściereczkami.
Suchą ciecierzycę połozyć na blaszce z z pergaminem i piec w piekarniku 30 - 35 minut. (Dolne i górne grzanie: 190 stopni / termoobieg: 175 stopni). Ciecierzycę obracać co 10 minut. Gdy ciecierzyca będzie lekko rumiana i chrupiąca to znaczy, że jest gotowa.
Tymczasem podać wszystkie przyprawy w misce i wymieszać.
Gotową ciecierzycę wsypać do miski, skropić olejem i dobrze wymieszać. Następnie dodać mieszankę przypraw i dobrze wszystko wymieszać wymieszać.
Ciecierzycę pozostawić do ostygnięcia. Potem można się zajadać.
Przekąska z filetu z wieprzowiny
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
100ml białego wina
rozmaryn (suszony lub świeży)
5 ząbków czosnku
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z tłuszczu i ścięgien, pokroić w medaliony o grubości 1 cm i doprawić solą i pieprzem.
Umyć rozmaryn i drobno posiekać.
Medaliony w 2 łyżkach oleju podsmażyć z każdej strony przez trzy minuty, przełożyć do miski i posypać rozmarynem.
Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na patelni (nie smażyć zbyt długo, inaczej czosnek będzie gorzki), następnie wlać wino.
Medaliony polać sosem, skropić je jeszcze 2 łyżkami oleju i soku z cytryny.
Znowu doprawić solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia. Przez następne 12 godzin trzymać w lodówce, by mięso przeszło smakiem.
Zdrowe krakersy
Składniki:
160 g nasion słonecznika
160 g siemienia lnianego
100g nasion dyni
150 ml wody
5 łyżek łuskanych nasion konopi
2 łyżki nasion Chia
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 szczypta chili w proszku
Przygotowanie:
Zmielić nasiona słonecznika, dyni i siemia lnianego (pełna garść). Następnie wsypać do miski, dodać pozostałe nasiona siemia lnianego, nasiona chia i dodać przyprawy, wymieszać.
Dodać wodę i zagnieść na jednolitą masę. Przykrytą masę pozostawić na 2 godziny.
Ciasto ugnieść na płasko i za pomocą foremek wyciąć krakersy. Wszystkie krakersy położyć na blaszce z pergaminem i pozostawić do wyschnięcia (piec w temperaturze 50 stopni).
Sos z buraków i orzechów włoskich
Składniki:
50 g orzechów
2 buraki (świeże)
1 kawałek imbiru (świeży)
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka pasty sezamowej
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Orzechy opiekać krótko na patelni, by w pełni rozwinęły swój smak. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotowac buraki. Wszystkie składniki zmiksuj w mikserze na gładką masę.
Ciesz meczami i przekąskami!
Ostatnia ocena
- 2.5 (2)
Dolfin Carré 32, mieszanka mini tabliczek, 144 g
- 16 rodzajów
- Mleczna i gorzka czekolada
- Najlepsza belgijska czekolada
64,00 zł (444,44 zł / kg)Dostawa do 23 kwietnia
- 5.0 (7)
alpro Growing Up napój owsiany, 1 l
Topseller- Od 1. roku życia
- Mała zawartość cukru
- Z wapniem i cynkiem
11,99 zł (11,99 zł / l)Dostawa do 23 kwietnia
- 5.0 (35)
Aptamil ANTI-REFLUX pełny posiłek, 800 g
Topseller- Od urodzenia
- W przypadku nadmiernego ulewania
- Naturalnie zagęszczane
103,00 zł (128,75 zł / kg)Dostawa do 23 kwietnia
- 8,99 zł (59,93 zł / kg)
Dostawa do 23 kwietnia