Wszystko na temat czerwonych buraków i przepis na czekoladowe ciasto z burakami

Jesienią i zimą nie mamy dostępu do tylu zdrowych produktów co wiosną i latem. Zimą na naszych talerzach dominują przede wszystkim warzywa zimowe. Należą do nich m.in. buraki. Poniżej przedstawiamy Wam kilka praktycznych informacji i przepis na smaczne ciasto czekoladowe z burakami. 

Dziś coraz więcej osób zmienia nawyki żywieniowe i zwraca uwagę na zdrowe odżywianie. Często kupujemy egzotyczne owoce z Ameryki Południowej, Azji i Afryki, zapominając o owocach i warzywach z własnego ogródka. Buraki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Czerwone buraki są jak skarb w naszym ogródku i należą do najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Buraki to
zdrowe warzywo, które jest bogactwem cennych składników, które są konieczne przy zdrowej diecie.

Należy do rodziny komosowatych – Chenopodiaceae. Burak czerwony jest spokrewniony z burakiem cukrowym, burakiem pastewnym i burakiem liściowym. Buraki są łatwe w przechowywaniu i są dostępne przez cały rok, a zwłaszcza zimą są idealnym źródłem witamin.

Zdrowe składniki

Czerwone buraki odznaczają się wysoką wartością odżywczą, a jednocześnie są niskokaloryczne. Są one bogate w składniki mineralne jak wapń, fosfor, potas i magnez. Ponadto są bogactwem wielu witamin z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego.

Zastosowanie:

Buraki mają w kuchni wiele możliwości zastosowań. Można je wykorzystać między innymi do sałatek, marynat itd. Są również wyśmienitą przystawką do ryb, mięsa i zup oraz dla zwolenników diety witariańskiej. Również możemy użyć ich do pieczenia.

Ciasto z czerwonymi burakami:

Składniki na 20 kawałków:

  • 300 g czerwonych buraków
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 100 g potartych orzechów laskowych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 5 łyżek miodu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu
  • posiekane orzechy laskowe do posypki

Wskazówka: Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli chcesz, aby twoje ciasto było słodsze, należy dodać większą ilość miodu oraz mąki kokosowej) 

Przygotowanie:

  1. Buraki obrać ze skórki i ugotować. 200g buraków należy gotować około 60 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Zmiksować ugotowane buraki. Najlepiej wykorzystać do tego blender lub inny robot kuchenny.
  4. 150g czekolady rozpuścić w oleju kokosowym. W międzyczasie posiekać pozostałe 100g czekolady.
  5. Rozpuszczoną czekoladę dodać do masy z burakami. Następnie dodać proszek do pieczenia, potarte orzechy i mąkę kokosową.
  6. Na zakończenie dodać do całej masy grubo posiekaną czekoladę i włożyć masę do odpowiedniej foremki i posypać posiekanymi orzechami.
  7. Piec około 40 minut w 180°C.
  8. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  9. Pokroić na kawałki i cieszyć się pysznym smakiem