Styryjski olej z pestek dyni - zdrowy i smakowity
Nie można sobie wypobrazić styryjskiej kuchni bez oleju z pestek dyni. Ale obecnie jest on już znany daleko poza granicami Austrii i tam bardzo lubiany. Za to są odpowiedzialne zarówno, zdrowe składniki w nim zawarte, jak i wspaniały smak tej niezwykłej specjalności.
Zielone złoto Styrii, jak olej z pestek dyni jest często nazywany , zdobyło sobie w ostatnich latach prawdziwą sławę międzynarodową. On jest pozyskiwany z nasion styryjskich dyni oleistych . Ten specjalny gatunek dyni nie posiada zdrewniałej skorupy . Jego nasiona są otoczone delikatną srebrzystą skórką, odpowiedzialną za jego charakterystyczny kolor. Ten gatunek dyni został specjalnie hodowany poprzez selekcję wielu mutacji.
Historia oleju z nasion
Pierwsza pisemna wzmianka o produkcji oleju pochodzi z 1735 roku. Wtedy nie istniał gatunek styryjskich dyni oleistych . Ten olej był tak cennym , że jego produkcja była możliwa tylko w aptekach dla celów produkcji leków.
W 1773 roku zostało opisane w rozporządzeniu , że ten olej jest za bardzo wartościowym, aby jego używać jako olej jadalny.
Po eksperymentalnych, udanych hodowlach gatunku bez skorupy , rozprzestrzenił się on w latach 1870 i 1880 w całej Styrii . Długo jest on produkowany przez rolników tylko dla własnego użytku i praktycznie do roku 1970 nie znano jego poza granicami Styrii. Lata osiemdziesiąte to czas triumfalnego pochodu tego oleju w kuchniach wielu krajów.
Olej z pestek dyni, zawiera, obok jego typowego smaku, wiele wartościowych składników. Do nich należą minerały : selen, cynk i potas , jak i witaminy A,C, D i wiele z grupy B. Ten olej składa sią w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych i posiada przeciwutleniaczowe działanie.
On ma być pomocnym w obniżaniu ciśnienia i poziomu cholesterolu , ale również przy dolegliwościach pęcherza moczowego i prostaty.
Produkcja
Podczas jesiennych zbiorów zostają oddzielone pestki od miąższu . Dzisiaj jest to robione przez maszyny , ale u rolników małorolnych nadal są dynie "czyszczone" ręcznie. Następnie zostają pestki umyte i suszone. Teraz nadają się do przechowywania i olej może zawszy, zależnie od potrzeby, być świeżo tłoczonym. To jest niesamowitą zaletą w porównaniu z innymi olejami . Oliwek nie można długo przechowywać i dlatego muszą być natychmiast przerabiane.
Dla tłoczenia są pestki najpierw mielone i następnie mieszane z wodą i solą , jako substancjami pomocniczymi. Ta masa jest prażona. Dzięki wodzie jest oszczędne ogrzewanie zagwarantowane . Wyparowuje płyn , zostaje pozostały "makuch" sprasowany. Wcześniej była to bardzo cięka praca. Do prasowania używano tzw-. " styryjską krowę oleju" To jest specjalne urządzenie drewniane , w którym zostaje wyciskany olej poprzez nabijanie na drewniany kołek, który wzajemnie ściska dwie wkładki . Od XIX wieku używa się prasy hydrauliczne. Dla 1 litra oleju konieczne jest około 2,5 kilo pestek , dla których potrzeba 30 - 35 dyni.
Użycie
Olej z pestek dyni jest olejem sałatek w styryjskiej kuchni. Ale on jest także używany do innych potraw . Dzisiaj używa się jego do przystawek, głównych dań i deserów. Także nasiona dyni są chętnie używane np. do tworzenia skorup na potrawach mięsnych lub jako krokant. Fantazja nie ma granic . Tylko nie powinno się tego oleju podgrzewać i dlatego nie nadaje się on do smażenia i gotowania, ale tylko do udoskonalenia potraw.
Kilka recept:
Marynada z olejem z pestek dyni
Potrzeba:
200 ml oleju z pestek dyni
100 ml octu balsamicznego
300 ml bulionu (roślinny lub wołowy)
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki soli
1 szczypta cukru
1 szczypta pieprzu (świeżo mielony)
Przyprawy wymieszać w ceipłym bulionie, dodać ocet i olej i roztrzepać trzepaczką . Gotowe. Postawić do lodówki , gdzie ma trwałość przez 2 tygodnie. Przed użyciem zawsze roztrzepać , ponieważ olej się osadza.
Doskonały do sałatek wszelkiego rodzaju.
Jajecznica z olejem z pestek dyni
Na jedną porcję potrzeba:
3 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka oleju z pestek dyni
Sól & pieprz
Jajka roztrzepać, dodać sól . na patelni podgrzać olej roślinny , dodać jajka . Z pomocą widelca zawsze ciągnąć od zewnątrz do wewnątrz , aż masa jest usmażona.
Jajecznicę pokropić olejem z dyni i obsmakować pieprzem.
Pierogi z olejem z pestek dyni
Na 6 porcji potrzeba:
Na ciasto:
150 g mannej
350 ml mleka
30g masła
1 łyżka cukru
½ laski wanilii
1 szt. cytryny (surowej z obtartą skórką)
1 jajko
1 żółtko
Sól
Na nadzienie:
100 g marcepan
50 g nasion dyni (palone i mielone)
30ml Amaretto
Dla okruchy:
200g masła
100 g nasion dyni (palone i mielone)
50g tartej bułki
1 łyżka cukru waniliowego
Cynamon
Na masą z manny roztopić masło na patelni , dadać mannę i pozostawić do glazowania. Mleko zagotować z solą, cukrem, cynamonem i laską wanilii oraz dodać skórkę z cytryny. Odcedzić i dodać do manny. tak długo mieszać , aż masa sią uwolni od brzegu garnka i pozostawić na krótko do ostygnięcia. Dodać jajko i żółtko. Wymieszać.
Na nadzienie wymieszać marcepan, pestki dyni i Amaretto. Uformować kulkę ( około 1cm) i pozostawić do ostygnięcia.
Z masy kaszy mannej uformować kulkę, zbić na płasko i dodać jako środek kulkę marcepanowo - dyniową . Ponownie uformować knedel i dodaś na 10 minut do lekko gotującej się, posolonej wody . Woda nie powinna sią gotować.
Na posypanie podgrzać tartą bułkę i masło na patelni. Pestki z dyni , bułkę , cukier waniliowy i cynamon dodać , wymieszać i prażyć na chrupiąco.
Pierogi dodać do bułki i wymieszać.
Odpowiadające produkty
- 4.8 (6)
Naturprodukte Fuchs Olej z pestek dyni ChOG, 1 l
-4%- Kulinarny specjał
- Wyjątkowy smak
- Gęsty i ciemnozielony
107,90 zł 112,00 zł (107,90 zł / l)Dostawa do 2 kwietnia
- 5.0 (25)
Berghofer Farmery Styryjski olej z pestek dyni w puszce, 250 ml
-6%- W 100% czysty olej z nasion pierwszego tłoczenia
- Idealny w podróży
- COG
45,08 zł 47,99 zł (180,32 zł / l)Dostawa do 2 kwietnia
- 4.9 (75)
Bauernhof JÖBSTL, vulgo STINDL Styryjski olej z pestek dyni COG, 1.000 ml
Topseller- 100% czysty styryjski olej z pestek dyni COG
- 20 lat ciągłego złotego medalu z maksymalną liczbą punktów
- Nagroda Gault&Millau 2019, 2020 & 2023
114,00 zł (114,00 zł / l)Dostawa do 2 kwietnia