Hit na każdym przyjęciu: własnoręcznie robione krokiety z Cádiz

Hit na każdym przyjęciu: własnoręcznie robione krokiety z Cádiz

ŁATWY PRZEPIS NA DOMOWE KROKIETY Z HISZPANII

Hiszpańskie krokiety to specjalność, którą uwielbiają wszyscy i to nie tylko Hiszpanie. Składniki i dodatki tej potrawy mogą się różnić, w zależności od przepisu. Najpopularniejsze są krokiety podawane z gulaszem, szynką, kurczakiem, serem czy pieczarkami. Oczywiście krokiety zrobione przez mamę lub babcię są najlepsze. Co ciekawe krokiety są częścią tradycyjnej sztuki kulinarnej Hiszpanii i są często podawane podczas rodzinnych posiłków. Spożywane są na ciepło lub na zimno i smakują wyśmienicie nawet następnego dnia. W Hiszpanii każdy jadł już zimne krokiety po imprezie - każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia!

SPECJALNOŚCI Z CADIZ

Poniższy przepis na krokiety jest typowy dla starego portowego miasta CADIZ, z regionu Andaluzji. Tam krokiety te podawane są razem z Puchero Gaditano, tradycyjnym gulaszem z ciecierzycy i golonką cielęcą, więc od razu przedstawiamy dwa przepisy. Możesz podać ten pyszny duet na lunch lub kolację albo spróbować tylko jednego z dwóch przepisów!

Hiszpańskie krokiety oparte są na sosie beszamelowym. Uprościliśmy nasz przepis tak, aby nawet początkujący kucharze byli w stanie przygotować ten hiszpański specjał. Życzymy powodzenia i smacznego!

SKŁADNIKI DO PUCHERO GADITANO (gulaszu z ciecierzycy)

220 gram ciecierzycy
2 podudzia z kurczaka
¼ golonki cielęcej
100 gram solonego boczku wieprzowego
1 świeża kość cielęca
1 solona kość wieprzowa
2 laski selera
½ pora
2 marchewki
1 rzepa
Sól
2 do 3 litrów wody

JAK PRZYGOTOWAĆ PUCHERO GADITANO?

Przygotowanie: ciecierzycę proszę namoczyć w wodzie dzień wcześniej!

  1. Umieść wszystkie składniki razem z wodą i solą w dużym rondlu lub szybkowarze na kuchence na dużym ogniu. Wszystkie składniki należy zalać wodą.
  2. Gdy na powierzchni pojawi się piana, należy ją usunąć, przykryć garnek lub naczynie w którym gotujesz gulasz i gotować dalej.
  3. W szybkowarze gulasz jest gotowy w około 30 do 45 minut. W konwencjonalnym rondlu na średnim ogniu wszystko powinno być gotowe w około 120 minut.
  4. Na koniec dopraw ponownie solą, jeśli to konieczne.

SKŁADNIKI NA KROKIETY HISZPAŃSKIE

Mięso z gulaszu z przepisu powyżej (udka z kurczaka lub golonka cielęca)
3 lub 4 łyżki masła
4 czubate łyżki mąki
1 szczypta soli
½ litra mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1 jajko
Bułka tarta
Wystarczająco dużo oliwy z oliwek (do smażenia)

JAK ZROBIĆ HISZPAŃSKIE KROKIETY

  1. Mleko należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
  2. Mięso należy rozdrobnić delikatnie widelcem.
  3. Roztopić masło na wysokiej patelni i podsmażyć posiekane mięso. Dodać mąkę i mieszać przez około 10 minut.
  4. Stopniowo dodawać mleko i mieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Ciasto nie powinno być ani za miękkie, ani za twarde.
  5. Następnie przelać do miski lub innego pojemnika i przykryć folią spożywczą. Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej w lodówce na noc).
  6. Formować krokiety i obtaczać je najpierw w ubitym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dużej ilości gorącego oleju do smażeniu lub oliwy z oliwek.

Wskazówka: panierowane, ale NIE smażone krokiety można zamrozić i wyjąć w razie potrzeby i przygotować gotowe do spożycia.