Wanilia
Vanilla planifolia
Zastosowanie: Stosuje się suche owoce lub kapsułki nasienia. Każdy zna i uwielbia smak wanilii - słodka, a zarazem lekko aromatyczna. Jej smak jest po prostu niebiański - intensywny i lekko słodki. Wanilia jest w naszych regionach stosowana do przyprawiania deserów, przy produkcji lodów, czekolady, kawy, kremów, wypieków i wielu innych. W Teksasie wykorzystuje się wanilie chętnie doprzyprawiania i ulepszania pikantnych potraw jak np., skorupiaków i potraw rybnych.
Występowanie: Ziarna wanilii pochodzą pierwotnie z pnączy orchidei, która występuje głównie w Meksyku, Gwatemali i innych krajów Ameryki Południowej. Najlepszy rodzaj wanilii to wanilia burbon, która odznacza się wysoką jakością. Dzisiaj wanilia jest uprawiana przede wszystkim na Madagaskarze, ale również jest kultywowana na wyspie Reunion i na Kormoranach.
Produkty z Wanilia
-
Stay Spiced! Sugar & Spice - wanilia bourbon (2,5% wanilia), 90 g
- Drobno zmielone
- Szczególnie intensywny aromat
- Również do owoców morza
-
Wiberg Wanilia, mieszanka, zmielona, 100 g
- Strąki i nasiona
- Łatwe dozowanie
- Do dań słodkich i pikantnych
-
Wiberg Wanilia z cukrem, 450 g
- Cukier z ekstraktem waniliowym
- Do deserów wszelkiego rodzaju
- Bez oleju palmowego i wzmacniaczy smaku
-
Regional Co. Strąki wanilii, 9 g
- Całe
- Do deserów i lodów
- Delikatny smak
-
KOTÁNYI Prawdziwa wanilia Bourbon, 1 Szt.
- Wyjątkowa i uwodzicielski
- Wszechstronna
- Aromatyczny miąższ waniliowy
-
Wiberg Strąki wanilii Gourmet, 25 g
- Do słodkich i wytrawnych specjałów
- Pachnące aromaty
- Pakowane w szklane tubki
-
Dr. Oetker Organiczna laska wanilii, 3 g
- 1 laska
- Wszechstronne zastosowanie
- Królowa przypraw
-
Wiberg Wanilia Tahiti, 6 strąków, 48 g
- Starannie uprawiana i zbierana ręcznie
- Miesiące fermentacji
- Wyjątkowy aromat
-