Szafran
Crocus sativus
Zastosowanie:
Stosuje się suche, w całości, mielone znamię kwiatu. Prawdziwy szafran nadaje potrawom intensywny żółty kolor. Dzięki niemu hiszpańska Paella i włoskie risotto alla milanese mają swój typowy kolor. Szafran pasuje ponadto wyśmienicie do jagnięciny, drobiu, ryb, ponieważ przyprawia delikatnie i służy jako naturalny barwnik.
Występowanie:
Szafran uprawny, w dużej mierze spokrewniony z naszym ogródkowym korkusem, pochodzi prawdopodobnie z Krety lub Azji Przedniej. Dzisiaj jest uprawiany w dużej mierze w regionie Morza Śródziemnego po Indie. Rocznie sprzedaje się 300 ton szafranu, 80% pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Indii, najlepszą opinięm ma La Mancha z Hiszpanii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Szafran
-
Sonnentor Nitki szafranu, 0,50 g
- Ziemisty i piżmowy smak
- Czerwony imponujący kolor
- Cierpka aromatyczność
-
Safinter Mielony szafran, 4 saszetki (0,50 g)
- Drobno mielony
- Najlepsza jakość
- Można go stosować przy pomocy końcówki noża
-
Tartuflanghe Nitki szafranu, 0,50 g
- Z La Mancha
- Szczególnie aromatyczny
- Nadaje potrawom delikatny, cierpki smak
-
Wiberg Szafran, nitki, 4 g
- Bardzo wydajny
- Intensywny kolor i aromat
- Idealny do ryżu i ryb
-
Casale Paradiso Mieszanka risotto - szafran, 300 g
- Łatwe do przygotowania
- Idealny do ryb i mięsa
- Z dużą zawartością nitek szafranu