Pieprz syczuański
Zanthoxylum piperitum
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone owoce. Pieprz syczuański nazywany pieprzem japońskim ma lekki cytrynowy, świeży smak i jest klasyczną przyprawą w kuchni azjatyckiej. Pasuje idealnie do mięsa, wieprzowiny, kurczaka i gęsi. Tradycyjnie jest on wykorzystywany do Sukiyaki jako przyprawa do grilla.
Występowanie:
Pieprz syczuański należący do gatunku z rodzaju Zanthoxylum i jest szeroko rozpowszechniony w Azji. Pieprz syczuański, który jest u nas sprzedawany, pochodzi głównie z obszarów upraw w południowych Chinach i Wietnamie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Pieprz syczuański
-
Regional Co. Pieprz syczuański, w młynku, 30 g
- Świeży cytrynowy aromat
- Ostry
- Doskonały do deserów z czekoladą
-
-
Wiberg Pieprz syczuański, cały, 110 g
- Zbierany ręcznie z dzikich upraw
- Idealny do dań azjatyckich
- Smak owocowo-korzenny
-
Spice for Life Pieprz Timut - nepalski pieprz syczuański, 60 g
- Szlachetny i wszechstronny
- Grejpfrutowy aromat
- Delikatnie ostry
-
Ankerkraut Tim Raue - Zestaw na prezent z przyprawami
- 1x Spicy Tomato
- 1x Spicy Lemon
- 1x Salty Szechuan Pepper
-
J.Kinski Bio Spicy Chili Crunch, 160 g
- Przyjemny, złożony smak
- Wyjątkowo chrupiące orzeszki ziemne
- Przetwarzane ręcznie
-
J.Kinski Bio Shichimi Togarashi - Mieszanka przypraw, 70 g
- Intensywnie aromatyczna
- Z delikatnie aromatyzowanymi algami nori
- Starannie wykonana ręcznie
-
J.Kinski Bio Wok Spice - Mieszanka przypraw, 150 g
- Do warzyw i mięsa
- Owocowa, pikantna i lekko ostra
- Przygotowanie zachowujące aromat
-
J.Kinski Bio Dark Chili Crunch Pasta przyprawowa, 160 g
- Z posiekanymi orzeszkami ziemnymi
- Przyjemny aromat i złożona pikantność
- Wszechstronna w użyciu