Kardamon
Elettaria cardamomum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są suche, w całości lub mielone nasiona. Nie może go zabraknąć w grzanym winie i piernikach. W orientalnej tradycji kardamon służy przede wszystkim do aromatyzacji herbaty i kawy. Ponadto jest on stałym składnikiem mieszanek curry, pasuje również do kiełbasy, pasztetów, jak również likierów i whisky.
Występowanie:
Pierwotnie kardamon pochodzi z Południowych Indii i Malezji, dzisiaj jest w większości kultywowany w Gwatemali i Indiach.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kardamon
-
Sonnentor Kardamon, mielony, 50 g
- Trzecia najdroższa przyprawa na świecie
- Kwiecisty i słodki smak
- Delikatnie-pieprzna ostrość
-
Spice for Life Fioletowy kardamon, cały, 50 g
- Bardzo dojrzały
- Soczysty, aromatyczny i słodki
- Mocna nuta eukaliptusowa
-
Spice for Life Dziki kardamon organiczny, cały, 50 g
- Ręcznie zbierany
- Wszechstronny
- Słodko-aromatyczny smak
-
Cosmoveda Herbata koper kardamon bio, 20 Woreczki (25 Worków)
- Przyprawiona ajurwedyjska herbata
- Najczystsze składniki
- Grubo pokrojone składniki
-
Classic Ayurveda Organiczny cały kardamon z łupiną, 50 g
- Najstarsza przyprawa świata
- Łagodny smak
- Idealny również do curry
-
KOTÁNYI Kardamon w ziarnach, 33 g
- Praktyczne opakowanie
- Nuty orientu
-
Herbaria Kardamon cały, 20 g
- Ze Sri Lanki
- Zbierane ręcznie
- Certyfikat hodowli organicznej
-
Regional Co. Kardamon, cały, 35 g
- Cytrynowa pikantność
- Idealny do aromatyzowania deserów
- Z Hiszpanii