Bazylia
Ocimum basilicum
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście bazylii. Bazylia lub zioła bazylii są uosobieniem kuchni włoskiej. Przyprawia pesto, Insalata Caprese (sałatka z pomidorami i mozzarellą), idealna do pizzy margherita i makaronów.
Występowanie:
Bazylia pochodzi pierwotnie z Azji Mniejszej, ale została osiedlona już od niepamiętnych czasów przez Rzymian w basenie Morza Śródziemnego. Dzisiaj bazylia jest rozpowszechniona i popularna na całym świecie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Bazylia
-
-
KOTÁNYI Bazylia otarta, 15 g
- Delikatne suszone
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
- Do sosów pomidorowych, pizzy i zapiekanek
-
KOTÁNYI Bazylia starta, 65 g
- Z aromatami goździków, pieprzu i mięty
- Idealna do dań mięsnych i rybnych
- Bogata w olejki eteryczne
-
Herbaria Bazylia bio, 15 g
- Pocięta
- Delikatnie suszona
- Opakowanie wielokrotnego użytku
-
KOTÁNYI Bio Bazylia otarta, 17 g
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
- Dobrze łączy się z pomidorami
- Przyjemny aromat
-
LaSelva Bio pomidory z bazylią, 340 g
- Ręcznie zbierane organiczne pomidory
- Uszlachetnione bazylią
- Bez dodatku soli
-
-
ITALIANAVERA AL BASILICO Sugo z bazylią, 280 g
- Ekskluzywny sos sugo z pomidorów
- Doprawione świeżą bazylią
- Gotowe do podania
-
Genuss am See Sos z bazylii, 125 g
- Cytrynowy i świeży
- Włoski