Bazylia
Ocimum basilicum
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście bazylii. Bazylia lub zioła bazylii są uosobieniem kuchni włoskiej. Przyprawia pesto, Insalata Caprese (sałatka z pomidorami i mozzarellą), idealna do pizzy margherita i makaronów.
Występowanie:
Bazylia pochodzi pierwotnie z Azji Mniejszej, ale została osiedlona już od niepamiętnych czasów przez Rzymian w basenie Morza Śródziemnego. Dzisiaj bazylia jest rozpowszechniona i popularna na całym świecie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Bazylia
-
Taifun Bio tofu z bazylią, 200 g
- Ze świeżymi ziołami
- Świetne jako dodatek
- Można podawać na zimno lub ciepło
-
Casale Paradiso Mieszanka przypraw bazylia-pomidory, 100 g
- W opakowaniu, które zachowuje aromat
- Idealny do wszystkich rodzajów makaronu
-
KOTÁNYI Bio Bazylia otarta, 17 g
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
- Dobrze łączy się z pomidorami
- Przyjemny aromat
-
Sapore di Sole Ekologiczne pesto z bazylii, 180 g
- Delikatny aromat i kremowa konsystencja
- Orzechy nerkowca i oliwa z oliwek extra vergine
- 100% naturalny i wegański
-
KOTÁNYI Bazylia otarta, 10 g
- Delikatne suszone
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
- Do sosów pomidorowych, pizzy i zapiekanek
-
Greenomic Fettuccine z bazylią i cytryną, 250 g
- Makaron z semoliny z pszenicy durum
- Delikatnie aromatyzowany
- Bez jajka