Anyż
Pimpinella anisum
Anyż
Zastosowanie:
Anyż to tradycyjna przyprawa Świąt Bożego Narodzenia, ale również bardzo popularna przyprawa do pieczenia. Anyż jest dodawaną mieszanką do wódki i likierów, jak takich Sambuca, Raki, Ouzo i Absynt - dzięki anyżowi zyskują one podobny aromat do lukrecji.
Występowanie:
Przyprawa ta najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, dlatego głównym obszarem jej występowania jest południe Rosji. Pierwotnie anyż pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Anyż
-
-
KOTÁNYI Anyż cały, 25 g
- Doskonały do pieczenia
- Aromat podobny do lukrecji
-
KOTÁNYI Anyż - cały, 385 g
- Słodko-pikantny, lekko owocowy smak
- Niepowtarzalna nuta
- Aromat podobny do lukrecji
-
KOTÁNYI Anyż gwiazdkowy cały, 225 ml (35 g)
- Pikantny, ciepły aromat
- Przypomina koper i anyż
- Popularna przyprawa
-
-
Cosmoveda Anyż - ekologiczny, 10 g
- Do napojów spirytusowych i słodyczy
- Do chleba i wypieków
- Anyż z Indii
-
-
Cosmoveda Anyż mielony - ekologiczny, 23 g
- W alkoholu, cukiernictwie, chlebie i wypiekach
- Anyż z Indii
-
TEEKANNE Bio ziołowy ogród - koper włoski, anyż, kminek, 20 torebek dwukomorowych (45 g)
- Słodkawa i delikatna
- Dla całej rodziny