Mulino Sobrino Mąka z ciecierzycy bio, 500 g
Egzotyczna, wszechstronna odmiana mąki
30,99 zł
(61,98 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Wszechstronne zastosowanie
- Bezglutenowa
Nr art.: MUS-014, Zawartość: 500 g, EAN: 8055304820238
Opis
Dla mąki z ciecierzycy drobno mieli się całe nasiona w tradycyjnym młynie Mulino Sobrino. Mąka zawiera ok. dwa razy więcej białka roślinnego niż mąka pszenna i jest bogata w błonnik. Jest również bezglutenowa.
Możesz użyć tej mąki z lekko orzechową nutą podobnie jak mąki pszennej lub orkiszowej, ale możesz też spróbować innych zastosowań:
- na paszteciki wegetariańskie lub wegańskie, tj. falafel
- jako wegański zamiennik jajek (np. do panierowania bez jajka, wegańska „jajecznica”)
- do pikantnych babeczek
- jako zagęszczacz do sosów
- na ciasta bezglutenowe: pieczywo, pizza, ciasta
- jako alternatywa dla owsianki / owsianki śniadaniowej
Uwaga: mąki z ciecierzycy nigdy nie należy spożywać na surowo.
Marki: | Mulino Sobrino |
---|---|
Znak jakości: | Znak ekologiczny UE / spoza UE |
Pochodzenie: | Włochy |
Uwaga dotycząca przechowywania: | Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu |
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1696 / 405 kj / kcal |
tłuszcz | 7 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,7 g |
węglowodany | 58 g |
w tym cukier | 11 g |
substancje balastowe | 11 g |
białko | 22 g |
sól | 0,15 g |
Ziarna zawierające gluten są również mielone w młynie.