Kulau Sea Veggies - Organiczne spaghetti morskie
Himanthalia elongata - spaghetti morskie
WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie
Opis
Sea Veggies to dziko rosnące organiczne warzywa.
Wodorosty posiadają duży kulinarny potencjał zarówno w kuchni profesjonalistów, jak i amatorów. Jadalne wodorosty dostarczają nie tylko różnorodności smaków, lecz zawierają także witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Ze względu na wysoki udział jodu, niektóre wodorosty należy stosować z umiarem.
To spaghetti morskie ma długie delikatne liście, jest bogata w błonnik i białko o niskim poziomu tłuszczu i bez cukru.
- Wodorosty wykorzystane w spaghetti morskim KULAU są świeże i pochodzą z biologicznych dzikich rozrostów z wybrzeża Atlantyckiego w Hiszpanii.
- Algi są suszone na powietrzu w temperaturze poniżej 40°C.
Przygotowanie: Umyć spaghetti morskie i namoczyć je przez około 30 minut w wodzie, a następnie dobrze opłukać. To spaghetti morskie nadaje się idealnie jako dodatek do pizzy lub bezglutenowych potraw z makaronem.
Wskazówka:
- W mokrej postaci waga zwiększa się sześciokrotnie.
- Z natury bogata w jod. Nadmiar spożywania jodu może prowadzić do zaburzeń tarczycy.
- Zalecana dzienna dawka nie więcej niż 0,2 mg jodu
- Białe plamy na wodorostach to pozostała naturalna sól morska.
Marki: | Kulau |
---|
Dodatkowe informacje
wartości odżywcze | 100 g * | 100g ** |
---|---|---|
ciepło spalania | 168 kcal | 51 kcal |
tłuszcz | 1 g | <0,5 g |
z tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g | 0,1 g |
węglowodany | 15 g | 3,2g |
w tym cukry | <0,5 g | 0 g |
białko | 7,5 g | 2,2g |
błonnik | 36 g | 14 g |
sól | 7,9 g | 1.1g |
jod | 9.24 mg | 2,64 mg |
*dehydrogenacja
**nawodnienie
Skład: 100% Spaghetti morskie (glony, Himanthalia elongata)*
* z biologicznych upraw