Przepis na polski piernik świąteczny

Przepis na polski piernik świąteczny

Piernik to nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia w Polsce.
Ciasto pełne korzennych aromatów, o pysznym, intensywnym smaku gości w prawie każdym polskim domu. Jego przygotowanie jest świąteczną, rodzinną tradycją, którą uwielbiają także najmłodsi. Obok karpia, pierogów i kapusty z grzybami, piernik jest symbolem polskich Świąt Bożego Narodzenia.

Ciasto piernikowe spulchnia się zwykle proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną. Do jego wyrobu stosuje się mąkę pszenną lub żytnią; można również obie te mąki zmieszać w proporcji pół na pół. Aby nadać ciastu piernikowemu charakterystyczny smak i zapach, sporządza się je z dodatkiem miodu i przypraw korzennych. Miód naturalny dodaje się po rozpuszczeniu lub lekkim zrumienieniu. Można go zastąpić miodem sztucznym lub cukrem i karmelem. Z przypraw korzennych dodaje się przede wszystkim cynamon i goździki; w mniejszych ilościach można również użyć gałki muszkatołowej oraz imbiru i ziela angielskiego. W sprzedaży są specjalne mielone mieszanki przypraw do pierników. Piernik należy przyrządzać na kilka dni przed spożyciem, gdyż dopiero po pewnym czasie nabiera pulchności. Przechowuje się go najlepiej w chłodnym i suchym miejscu, gdzie może “leżeć” pod przykryciem nawet kilka miesięcy.

Oto przepis na polski piernik świąteczny:

Składniki:

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 160°C.
  • Masło utrzeć, aż będzie miało konsystencję śmietany.
  • Dodać żółtka utarte z cukrem, mąkę zmieszaną z sodą, roztopiony miód i karmel (łyżeczkę cukru zwilżyć wodą, zrumienić).
  • Ciasto wyrobić łyżką, aby nie było grudek.
  • Dodać orzechy i rodzynki.
  • Wsypać przyprawy i dodać ubitą z białek pianę.
  • Ostrożnie, ale starannie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
  • Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 50 min.
  • Ostrożnie sprawdzać patyczkiem, aby piernik nie opadł.
  • Ciasto wyłożyć z formy po całkowitym wystygnięciu.

Przepis na piernik można do woli i wedle uznania przekształcać, dodawać lub pomijać niektóre składniki. Piernik można zrobić bez bakalii, a po wystygnięciu można go przełożyć np. marmoladą.

Daj się ponieść kreatywności i delektuj się polskim piernikiem na Święta!

Wesołych Świąt!