Tabasco

Sos chili

Proces produkcji:
Tabasco jest tak samo tworzone, jak było produkowane 130 lat temu i jest to czysto naturalny produkt. Papryczki chili są zbierane od września do grudnia i jeszcze w dniu zbiorów rozdeptywane i wymieszane małą ilością soli. Wypełniane w dębowe beczki i przechowywane co najmniej 3 lata. Gdy mieszanka chili dojrzeje, należy usunąć niechciany z niej płyn i dodać do niej ocet spirytusowy. Następnie całość miesza się bez przerwy przez 4 tygodnie i oddziela się resztki skorupek i ziaren.

Zielone tabasco:
Zielone tabsco jest łagodniejsze i uzyskiwane z papryki jalapeno. Dla miłośników delikatnie ostrej kuchni ten soso to absolutna podstawa!
 

Sos chili z Karaibów
Ten sos składa się z papryczek chili, cebuli, octu i soli. W zależności od rodzaju sos ten może mienić się czerwonym kolorem (wtedy dodane są do niego pomidory) lub jest żółty (wtedy zawiera kurkumę).

Zastosowanie:

Sos tabasco może mieć różnorodny smak - od ognistego po słodkawo - ostry. Typowo - meksykański sos jest chętnie wykorzystywany do Jambalaya lub Chili con carn, przyprawia także buritos, tortille i enchiladas.


Produkty z Tabasco