Tabasco
Sos chili
Proces produkcji:
Tabasco jest tak samo tworzone, jak było produkowane 130 lat temu i jest to czysto naturalny produkt. Papryczki chili są zbierane od września do grudnia i jeszcze w dniu zbiorów rozdeptywane i wymieszane małą ilością soli. Wypełniane w dębowe beczki i przechowywane co najmniej 3 lata. Gdy mieszanka chili dojrzeje, należy usunąć niechciany z niej płyn i dodać do niej ocet spirytusowy. Następnie całość miesza się bez przerwy przez 4 tygodnie i oddziela się resztki skorupek i ziaren.
Zielone tabasco:
Zielone tabsco jest łagodniejsze i uzyskiwane z papryki jalapeno. Dla miłośników delikatnie ostrej kuchni ten soso to absolutna podstawa!
Sos chili z Karaibów
Ten sos składa się z papryczek chili, cebuli, octu i soli. W zależności od rodzaju sos ten może mienić się czerwonym kolorem (wtedy dodane są do niego pomidory) lub jest żółty (wtedy zawiera kurkumę).
Zastosowanie:
Sos tabasco może mieć różnorodny smak - od ognistego po słodkawo - ostry. Typowo - meksykański sos jest chętnie wykorzystywany do Jambalaya lub Chili con carn, przyprawia także buritos, tortille i enchiladas.
Produkty z Tabasco
-
Spice for Life Bird Eye Chili bio - całe, 30 g
- Ostrzeżenie: bardzo ostre!
- Ponad 120 000 Scoville
- Wszechstronne zastosowanie
-
Ankerkraut Birdseye chili całe, 35 g
- Jeden z najostrzejszych gatuków
- Do 100.000 w skali Scoville’a
- Owocowy aromat