Sezam
Sesamum indicum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są suche, w całości i mielone nasiona. W Europie Środkowej sezam wykorzystywany jest do pieczenia bułek, w Azji przyprawia się nim wiele potraw, jak np. słodkie potrawy, pieczoną chrupiącą skórkę mięsa i ryb.
Występowanie:
Sezam występuje w Azji i zalicza się do najstarszych roślin uprawnych na świecie. Od dziesięcioleci uprawiane są małe nasiona w Mezopotamii między Tygrysem i Eufratem, w Indiach i Afryce. Dzisiaj do najważniejszych krajów uprawnych zalicza się Nikaraguę, Meksyk, Chiny i Turcję.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sezam
-
-
Bake Affair Bio sezam, 100 g
- Łuskany
- Do gotowania i pieczenia
- Również do spożycia na surowo
-
Govinda Czarny sezam bio, 200 g
- Wegańskie
- Orzechowy smak
- Do uszlachetniania potraw
-
Herbaria Biały sezam bio, 45 g
- Łagodny, orzechowy smak
- Pojemnik wykonany ze szkła
- Możliwość wielokrotnego napełniania
-
Ölmühle Fandler Ekologiczne nasiona sezamu, 180 g
- Orzechowy smak
- Wysoka zawartość selenu
- Zawiera wiele minerałów
-
-
Arche Naturküche Bio czarny sezam, 125 g
- Czyste nasiona sezamu
- Wszechstronne zastosowanie
- Z kuchni ajurwedyjskiej
-
Govinda Sezam Laddu bio, 120 g
- Ajurwedyjski wyrób z ciecierzycy
- Więcej niż tylko przyjemność
- Kontrolowane biologicznie
-
Sal de Ibiza Granito z palonym sezamem, 75 g
- Z jasnymi i ciemnymi sezamem
- Idealny do udoskonalania potraw
- Bardzo dobrze pasuje do sushi