Pieprz
Piper nigrum
Zastosowanie:
Stosowane są marynowane, suche i mielone owoce. Pieprz jest uniwersalną przyprawom europejskiej i północno - amerykańskiej kuchni. Pieprz jest przede wszystkim dużą częścią różnych mieszanek przypraw. W kuchni obowiązują dwie stałe zasady: biały pieprz do jasnych potraw, czarny do ciemnych.
Rodzaje pieprzu:
Zielony pieprz
Są zbierane niedojrzałe ziarna i od razu umieszczane w solance lub w kwasie octowym lub zostają poddane specjalnemu procesowi liofilizacji. Zielony pieprz jest bardzo aromatyczny, dlatego ma uniwersalne zastosowanie. Przede wszystkim obfite potrawy jak dziczyzna, jagnięcina i pieczeń wieprzowa uzyskują ich delikatny aromat.
Czarny pieprz
Tak jak przy zielonym pieprzu, zbierane są niedojrzałe ziarna, a następnie są one suszone na słońcu - przez to otrzymują one swój czarny kolor. Czarny pieprz jest idealny dzięki jego piekącemu ostremu aromatowi do sosów, zup, marynat i grillowanego mięsa.
Biały pieprz
To właściwie czerwone, w pełni dojrzałe zebrane jagody, które zostają namoczone tydzień w wodzie, zanim zostanie usunięta skórka owocu. Następnie ziarna są suszone na słońcu i otrzymują żółtawy kolor. Biały pieprz jest łagodniejszy niż inne rodzaje pieprzu i pasuje dlatego też do jasnych sosów, ryb i sałatek.
Różowy pieprz
Ten rodzaj pochodzi z brazylijskiego drzewa i zadomowiony jest w całej Ameryce Południowej. Różowe jagody są tak samo przetwarzane, jak i czarne. Smakowo są one raczej słodkawe i lekko ostre.
Produkty z Pieprz
-
Ankerkraut Kolorowy pieprz, 70 g
- Optyczna rozkosz
- Idealny do młynka na pieprz lub do moździerza
- Wszechstronne zastosowanie
-
Wiberg Kolorowy pieprz, 43 g
- Mieszanka pieprzu i pieprz brazylijski
- Przyjemnie ostra i aromatyczna
- Wysokiej jakości aromatyczny młynek
-
Spice for Life Pieprz Timut - nepalski pieprz syczuański, 60 g
- Szlachetny i wszechstronny
- Grejpfrutowy aromat
- Delikatnie ostry
-
KOTÁNYI Pieprz Tellycherry, 54 g
- Do dziczyzny i do potraw z mięsem
- Orzechowy smak
- Pieprz czarny cały
-
KOTÁNYI Pieprz różowy, 25 g
- Doskonaly do ryb, drobiu, szparagów
- Słodki smak
- Owocowy składnik
-
Sonnentor Biały pieprz, cały (35 g)
- Długotrwała ostrość
- Uniwersalne zastosowanie
- Stosować oszczędnie
-
Ankerkraut Pieprz różowy, 45 g
- Owoce z peruwiańskiego drzewa pieprzowego
- Aromatyczny słodki smak
- Delikatne & ogniste nuty
-
Sonnentor Czarny pieprz, cały, 55 g
- "Bardzo dobry" w teście ÖKO
- Łagodne pieprzne nuty w zapachu
- Intensywna ostrość w smaku
-