Majeranek
Origanum Majorana
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście. W Niemczech majeranek nazywany jest "kiełbasianym ziołem", ale pasuje również idealnie do kiszonej kapusty, fasoli, zupy ziemniaczanej, baraniny i wieprzowiny, do gulaszu i pasztetów. Majeranek udoskonala także lekkie potrawy jak warzywa, dania z serem i knedle.
Występowanie:
Majeranek pierwotnie pochodzi ze wschodniego obszaru Morza Śródziemnego i jest dzisiaj przede wszystkim kultywowany w Hiszpanii, Francji i Niemczech (zwłaszcza w Turyngii).
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Majeranek
-
-
-
-
KOTÁNYI Majeranek - starty, 70 g
- Pełny aromat już podczas gotowania
- Delikatnie suszony
- Lekko gorzki
-
Herbaria Organiczny majeranek, 15 g
- Delikatnie suszony
- Pełny aromat
- Idealny do ziemniaków i pieczonej gęsi
-
KOTÁNYI BIO majeranek otarty, 4 g
- Słodki i lekko gorzki
- Do dziczyzny i drobiu
-
Cosmoveda Posiekany majeranek BIO, 60 g
- Idealny do obfitych potraw
- Nadaje się również jako herbata
- Surowy produkt spożywczy
-
Ölmühle Solling Zioła prowansalskie olej aromatyczny bio, 100 ml
- Stawia śródziemnomorską kropkę nad i
- Świeży, zimno tłoczony
- Mocny smak doświadczenia
-