Kurkuma

Zastosowanie:
Używany jest świeży lub suchy korzeń, w całości lub mielony. Kurkuma lub żółty szafran, czyli sproszkowany korzeń szafranu jest ważnym składnikiem wielu curry. Jest również bardzo popularna jako pojedyncza przyprawa w kuchni indyjskiej i kuchni ze wschodniej Afryki. Kurkuma pasuje do ryb, owoców morza, drobiu, chuntey i oczywiście do warzyw z curry. Typową cechą charakterystyczną jest żółty kolor wszystkich potraw.

Występowanie:
Kurkuma pochodzi z Azji Południowej, a obecnie uprawiana głównie w dużej części Indii.

Wskazówka dotycząca gotowania:
Kurkuma - kurczak z brzoskwiniami i ryżem

2 filety z piersi kurczaka
1 szklanka słodkiej śmietany
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka kurkumy
1 kieliszek białego wina, wytrawnego
1/2 szklanki bulionu
1 1/2 szklanki ryżu basmati
1 łyżeczka masła
2 3/4 szklanki wody do ryżu

Ryż basmati krótko podsmażyć na maśle w rondlu, gotować intensywnie ryż, mieszać i przykryć i wyłączyć palniki (garnek pozostawić jednak na palnikach).
Pokrój filety z kurczaka około 1/2 cm grupe plastry i przypiec porządnie na maśle lub oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni., aż będą one miały złociście brązowawe rumience (


Produkty z Kurkuma