Jałowiec
Juniperus communis
Zastosowanie:
Wykorzystywane są świeże i suszone jagody w całości lub mielone. Jałowiec jest klasyczną przyprawą do wielu potraw z dziczyzny jak np. dzik, czy jeleń. Również do kapusty jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, jest on niezbędny. Jałowiec - drewno, gałęzie i jagody są chętnie stosowane do wędzenia, ponieważ dym jałowca uważany jest za oczyszczający i dezynfekujący.
Występowanie:
Powszechne wiele rodzajów jałowca występuje na półkuli północnej, głównie w Europie i Azji. Większość jagód jałowca pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ponieważ im więcej mają słońca, tym bardziej są aromatyczniejsze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Jałowiec
-
Sonnentor Jagody jałowca, 35 g
- drewniany-słodki smak
- Ciemne purpurowe jagody
- Uniwersalne zastosowanie
-
KOTÁNYI Owoc jałowca, 275 g
- Przyjemny żywiczny smak
- Korzenno-aromatyczny
- Lekko gorzki
-
Österreichische Bergkräuter Jagody jałowca, 50 g
- Sprawiają, że potrawy są lekkostrawnne
- Idealny do wielu potraw mięsnych
- Leśno - pikantny aromat
-
KOTÁNYI Jagody jałowca całe, 32 g
- Pikantny, słodki smak
- Wspaniały aromat
- Do kapusty kiszonej i pieczeni
-
Regional Co. Jagody jałowca, 40 g
- Idealne do przyprawiania
- Dobrze komponują się z obfitymi daniami
- Aromat owocowo-gorzki
-
Brezzo Ser Pecorino z jałowcem w oleju, 280 g
- Ser owczy i jałowiec
- Mocny, aromatyczny smak
- Specjał z regionu
-
Brezzo Ser Tomino z jałowcem w oleju, 280 g
- Miękki ser z jałowcem
- Delikatny i aromatyczny
- Surowy, grillowany lub smażony
-
Cosmoveda Jagody jałowca całe BIO, 60 g
- Nuta lekko żywiczna
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
Herbaria Organiczna mieszanka przypraw "Rozkosz dla podniebienia", 100 g
- Idealna do wielu potraw z ziemniaków
- Z papryką i hyzopem
- Można łączyć na wiele sposobów