Goździki
Syzygium aromaticum
Zastosowanie: Stosowane są mielone lub w całości pąki kwiatowe. Czym by były słodkie potrawy, poncz i czas Świąt Bożego Narodzenia bez goździków? Nie można sobie wyobrazić wielu potraw bez tego ogniście - ostrego smaku i intensywnego zapachu. Nie tylko w okresie świątecznym goździk jest popularny. Wspaniale przyprawia on również ostrą kuchnię np. dziczyznę, drób, czerwoną kapustę i wiele marynat. Ponadto goździk jest ważnym składnikiem wielu mieszanek przypraw jak np. indyjskiej "Garam masala", arabskiej "Baharat" i chińskiej mieszanki pięciu przypraw.
Występowanie: Goździk pochodzi z drzewa z indonezyjskiej wyspy Moluki, zwane również Wyspą Korzenną. Obecnie goździk uprawiany jest na Madagaskarze, w Tanzanii, Sri Lanka i Malezji.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Goździki
-
Sonnentor Goździki, cały (35 g)
- Intensywny smak
- Uniwersalne zastosowanie
- Składnik proszku pięciu przypraw
-
KOTÁNYI Goździki mielone, 20 g
- Doskonale łączą się z cynamonem i gałką muszkatołową
- Zachować umiar w stosowaniu
-
Österreichische Bergkräuter Goździki, Proszek, 10 g
- Ognisto - ostry smak
- Stosować oszczędnie
- Typowo świąteczne
-
Cosmoveda Organiczny goździk w całości, 70 g
- Zawierają eugenol, pinen i wanilię
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
TEEKANNE Glühfix mieszanka na grzańca, 20 torebek dwukomorowych (30 g)
- Świąteczne nuty przyprawowe
- Również do przyprawienia kompotu
- 100% naturalna
-
Sonnentor Ekologiczna przyprawa babci do ciast i ciasteczek, 50 g
- Cierpkie, słodkie nuty
- Wszechstronne zastosowanie
- Idealny prezent
-
Willi Dungl Organiczna herbata "Dobry nastrój", 40 g
- Naturalnie pobudza
- Z najlepszym imbirem
- Harmonijne doznania smakowe