Cynamon
Cinnamomum verum
Zastosowanie:
Stosowana jest sucha wewnętrzna kora, pokrojona na kawałki lub mielona. Cynamon ma wszechstronne zastosowanie. W naszych regionach jest on raczej stosowany do słodkich potraw, do wypieków świątecznych i gorących napojów, w kuchni orientalnej przyprawia ona potrawy mięsne i rybne oraz curry. Olejek cynamonowy jest ponadto napojem podobnym do coli i dodawany do lemoniady.
Występowanie:
Cynamon pochodzi ze Sri Lanki. Tymczasem występuje on również w południowo-zachodniej części Indii, na Seszelach i Madagaskarze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Cynamon
-
Ankerkraut Mielony cynamon, 75 g
- Bardzo uniwersalna przyprawa
- Przypomina Boże Narodzenie
- Idealny do przepisów z Dalekiego Wschodu
-
KOTÁNYI Cynamon cały, 225 ml
- Idealny do grzanego wina
- Do przyprawiania dań mięsnych
- Słodki i pikantny
-
Regional Co. Cynamon, 35 g
- Słodki, ziemisty aromat
- Do słonych i słodkich potraw
- Wyśmienity smak
-
KOTÁNYI Cynamon mielony, 100 g
- Wzbogaca potrawy słodkie i słone
- Ciepły, pikantny smak
- Symbol bogactwa
-
KOTÁNYI Cynamon - cały, 260 g
- Przyjemny zapach
- Słodkawy i ostry
- Aromatyczny i ciepły
-
KOTÁNYI Cynamon - mielony, 312 g
- Idealny w zimie
- Słodkawy i ostry
- Aromatyczny i ciepły
-
-
KOTÁNYI Cynamon cały, 12 g
- Aromatyczny
- Słodko-pikantny smak
-
Herbaria Cynamon mielony Bio, 70 g
- Drobno zmielony
- Do sosów i gulaszu
- Starannie suszony