Cynamon
Cinnamomum verum
Zastosowanie:
Stosowana jest sucha wewnętrzna kora, pokrojona na kawałki lub mielona. Cynamon ma wszechstronne zastosowanie. W naszych regionach jest on raczej stosowany do słodkich potraw, do wypieków świątecznych i gorących napojów, w kuchni orientalnej przyprawia ona potrawy mięsne i rybne oraz curry. Olejek cynamonowy jest ponadto napojem podobnym do coli i dodawany do lemoniady.
Występowanie:
Cynamon pochodzi ze Sri Lanki. Tymczasem występuje on również w południowo-zachodniej części Indii, na Seszelach i Madagaskarze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Cynamon
-
HOYER Cynamon w miodzie Bio, 250 g
- Cynamon i pomarańcza
- Wszechstronne zastosowanie
- Smakuje i podkreśla smak
-
Ölmühle Solling Bio cynamon cejloński, 180 g
- Świetnie komponuje się z ryżem na mleku, ciastami lub musli
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
- Drobno zmielony
-
Cosmoveda Organiczny cynamon cejloński w całości, 10 szt.
- Delikatny i słodki
- Do dań z owoców i dań z drobiu
-
HOYER Bio miód zimowy "orzech i cynamon", 250 g
- Z mielonymi orzechami laskowymi
- Specjalna zimowa kreacja
- Do podjadania i doprawiania
-
Ankerkraut Mielony cynamon, 75 g
- Bardzo uniwersalna przyprawa
- Przypomina Boże Narodzenie
- Idealny do przepisów z Dalekiego Wschodu
-
Mogli Bio saszetka "Quetschie" jabłko i cynamon, 120 g
- Od 1. roku życia
- Jabłko, banan i cynamon
- Bez dodatku cukru, glutenu i laktozy
-
Willi Dungl Organiczny baton jabłko-cynamon, 30 g
- Orzechowo-daktylowy smak
- Subtelna nuta cynamonu
- Naturalne składniki