Chili
Capsicum
Zastosowanie:
Jagody (lub określane także kapsułkami) są częściowo zbierane dojrzałe, a częściowo niedojrzałe. Im więcej nasion i głównych żyłek liści zostaje zebranych, tym bardziej zmniejsza się stopień ostrości. Chili i proszek chili są bardzo popularne w azjatyckiej i tajskiej kuchni, ale również w nadają one odpowiedni smak w kuchni meksykańskiej, potrawom z Ameryki Łacińskiej i Karaibów.
Występowanie:
Chili, nazywane również ostrą papryką, pochodzi pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej i wszystkie pochodzą z jednego rodzaju Bird-Pepper lub Tepin-Chili. Dzisiaj chili jest kultywowane na całym świecie.
Najgorętsze chili na świecie:
Najostrzejszą papryką chili jest jest Capsicum chinense. Koncentracja kapsaicyny wynosi ponad 2% i ma 300.000 jednostek ostrości Scoville'a. Rekord świata należy do papryki habanero odmiany 'Red Savina', która wykazuje całkowitą wartość ponad 577.000 jednostek ostrości Scoville'a - niesamowicie ostra!
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Chili
-
Sonnentor Chili, cały stąk, ognista ostrość (25 g)
- Bardzo ostre!
- Silne czerwony kolor
- Uniwersalne zastosowanie
-
Ölmühle Solling Bio Olej przyprawowy Chili, Naturland, 250 ml
- 100% organiczny
- Ognisto-owocowy z 4689 Scoville
- Tłoczony na zimno, świeżo z młyna
-
Altmüller Domowy makaron chili, 250 g
- Przyjemna ostrość
- Wspaniały kolor
- Pasuje również do owoców morza
-
Frierss Sasaka alpejska pasta do chleba z chili, 150 g
- Smak pikantny
- Z najlepszą wieprzowiną
- Ręcznie wykonana
-
Zotter Schokoladen Czekolada do picia Chili Bird's Eye, 110g
- 5 tabliczek czekolady pitnej a 22g
- odnista i w pełnym smaku
- pobudza zmysły