Herbaria Organiczna bawarska bułka tarta
Wyjątkowy smak!
WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie
Opis
Dba o pyszny smak! Ta bułka tarta idealnie nadaje się do panierowania kurczaka, kotleta i warzyw. Możesz nią posypać również kluski, raclette oraz pastę serową obazta. Wykonana została ona w Bawarii bez enzymów oraz innych dodatków.
Przepis na pieczonego kurczaka.
(Czas przygotowania: 45 minut 4 porcje)
- 1 pieczony kurczak lub 1 kg kawałków kurczaka
- 2 jajka
- 80 g mąki
- 200 g bawarskiej bułki tartej firmy Herbaria
- sycylijska sól kamienna
- ok. 1 l oleju neutralnego (np. olej słonecznikowy lub masło klarowane)
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Podzielić kurczaka na osiem kawałków: Wyjąć z niego filet z piersi i pokroić na połowę. Następnie wyjąć skrzydełka i zachować je w całości oraz nóżki, a pozostałe kości zamrozić na rosół.
- Rozbić jajka w głębokim talerzu i roztrzepać je widelcem. Mąkę i bułkę tartą wsypać do osobnych miseczek. Kawałki kurczaka posolić i włożyć do mąki. Następnie kawałki mięsa otoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Rozgrzać olej na dużej patelni do około 140 stopni. Panierowane kawałki mięsa smażyć przez około 15-20 minut. Podawać z posiekaną pietruszką, sałatką ziemniaczaną i żurawiną.
Marki: | Herbaria |
---|---|
Pochodzenie: | Niemcy |
Dodatkowe informacje
Składniki:
Bułka tarta* (mąka pszenna* typ 550, sól kamienna, drożdże*, ług sodowy (regulator kwasowości: wodorotlenek sodu), kminek*, cebula*, czosnek*, pieprz*, płatki pomidorowe* ( przecier pomidorowy-koncentrat*, skrobia kukurydziana*), pietruszka*, borowik* , czarny pieprz*, cytryna*
* z kontrolowanych upraw ekologicznych.