Bake Affair Zakwas żytni, 100 g
Do pieczywa wiejskiego i innego ciemnego pieczywa
23,99 zł
(239,90 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Kwasowość: ok.125
- Łatwiejsza obróbka ciasta
- Podkreśla aromat
Nr art.: BAF-40-2, Zawartość: 100 g, EAN: 9120101513122
Opis
Zakwas wykorzystywany jest głównie do produkcji różnych wypieków. Zapewnia między innymi lepsze zatrzymywanie wilgoci, a tym samym łatwiejszą obróbkę ciasta. Wiąże to również cenne minerały. Ponadto spowolniony zostaje rozwój pleśnienia chleba. Chleb na zakwasie jest łatwiejszy do strawienia, lepiej smakuje i pozostaje świeży znacznie dłużej niż chleb bez zakwasu.
Zakwas żytni Bake Affair ma kwasowość ok. 125 i doskonale nadaje się do udoskonalenia smaku chleba wiejskiego lub innych ciemnych pieczyw i ciastek.
Jak użyć zakwasu:
Do jego przygotowania najlepiej użyć słoika o pojemności co najmniej 1 litra. Aby to zrobić, potrzebujesz pokrywki, którą po prostu nakłada się na słoik, ale nie dokręca.
Wystarczy przechowywać partię w normalnej temperaturze pokojowej. Pozostawiony w cieplejszym pomieszczeniu będzie gotowy po 4-5 dniach.
Dzień 1: wymieszaj 50 g lekkiej mąki żytniej z 1 łyżką zakwasu żytniego i 60 g wody z kranu. Wymieszaj te składniki rękoma, aż mieszanina będzie przypominać gęstą pastę. Masę należy mieszać ręcznie przez pierwsze dwa dni, ponieważ tworzą to dzikie drożdże i naturalne bakterie, które zapewniają dobrą fermentację. Następnie włóż miksturę do słoika i przykryj pokrywką (nie dokręcaj). Odstaw na co najmniej 24 godziny.
Dzień 2: zakwas mógł w ciągu nocy wydobyć trochę aromatu i teraz pachnie lekko słodko. Drugiego dnia dodaj kolejne 50 g lekkiej mąki żytniej i 50 g wody. Ponownie wymieszaj składniki rękami. Ciasto powinno być nieco bardziej kremowe niż poprzedniego dnia. Następnie nakryj i odstaw na kolejne 24 godziny.
Dzień 3: zakwas już zaczyna działać i nabrał lekko kwaśnego, przypominającego jogurt zapachu. Dzisiaj ponownie mieszasz 50 g jasnej mąki żytniej i 50 g wody. Dziś możesz mieszać miksturę łyżką, aż ciasto zamieni się w kremową pastę. Ponownie przykryj do połowy pokrywką i odstaw na 24 godziny.
Dzień 4: do tej pory zakwas powinien zacząć już pracować i powinieneś czuć zapach podobny do kwaśnego cydru jabłkowego. Dodaj 50 g lekkiej mąki żytniej i 50 g wody i mieszaj łyżką, aż ponownie powstanie kremowa pasta. Jak zwykle przykryj i odczekaj 24 godziny.
Dzień 5: ciasto jest prawie gotowe do dalszej obróbki. Sposób postępowania jak w poprzednich dniach - dodać 50 g lekkiej mąki żytniej i 50 g wody, dobrze wymieszać i pozostawić do połowy pod przykryciem na 24 godziny.
Dzień 6: ostatni raz dodaj 50 g mąki i 50 g wody, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na kolejne 24 godziny. Jeśli w cieśnie nie utworzyły się jeszcze żadne bąbelki, należy je „karmić” mąką żytnią razową i utrzymywać w cieple. Idealnie przy 28 stopniach, ale nie powyżej 32 stopni - na przykład na lub obok kaloryfera np. zawinięty w ręcznik na termoforze.
Dzień 7: twój zakwas jest gotowy. Od teraz możesz go przechowywać w lodówce. „Dokarmiaj” go co 10-14 dni, oddzielając 50 g ciasta i mieszając je z 50 g mąki i 50 g wody. Pozostaw tę masę w temperaturze pokojowej, aż podwoi swój rozmiar. Następnie wkładasz go z powrotem do lodówki.
Materiał startowy na zakwas: do zakwasu używasz około 10 - 30 procent ilości mąki z zakwasem. Oznacza to, że na każdy kilogram mąki z listy składników mieszasz 100 - 300 g mąki z taką samą ilością wody i 10 - 30 g zakwasu.
Pieczenie na zakwasie: ponieważ zakwas na początku nie ma tak dużej mocy spulchniającej, na początku pieczenie chleba powinno się również stosować z drożdżami. Im starszy zakwas, tym większa jego siła zakwaszania.
Marki: | Bake Affair |
---|---|
Pochodzenie: | Austria |
Składniki
- Roggenmehl
- woda
- kultury startowe
- mączka żytnia
- kwas mlekowy (środek zakwaszający)
- środek antyadhezyjny E341
- otręby pszenne
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1214 / 290 kj / kcal |
tłuszcz | 2,7 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,4 g |
węglowodany | 19,9 g |
w tym cukier | 1,4 g |
substancje balastowe | 33,5 g |
białko | 18,3 g |
sól | 0,03 g |
Recenzje naszych klientów
ocen klientów po polski dla Bake Affair Zakwas żytni
5 gwiazdek | | 1 | (100%) |
---|---|---|---|
4 gwiazdki | | 0 | (0%) |
3 gwiazdki | | 0 | (0%) |
2 gwiazdki | | 0 | (0%) |
1 gwiazdka | | 0 | (0%) |
1 ocena
- Nie jest dostępna żadna recenzja