Bake Affair Chleb wiejski, 752 g
Z ręcznie zbieranych składników
32,99 zł
(43,87 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Zawiera najlepszy zakwas orkiszowy
- Bez substancji konserwujących
- Łatwe i szybkie w przygotowaniu
Nr art.: BAF-14, Zawartość: 752 g, EAN: 9120101511012
Opis
Podczas żadnego śniadania nie powinno zabraknąć klasycznego chleba wiejskiego. Mieszanka do pieczenia zawiera najlepszy zakwas orkiszowy, którą można szybko i łatwo przygotować.
Świeże składniki:
- 430 ml wody
Przygotowanie 1 kg chleba wiejskiego:
- Otwórz mieszankę, włóż masę do pieczenia do miski, dodaj 430 ml letniej wody (patrz linia wody w puszce) i wyrabiaj ciasto ręcznie, robotem kuchennym lub termomixem przez ok. 3 minuty.
- Przykryj i pozostaw ciasto w misce w temperaturze pokojowej (ok. 24°C) na ok. 45 - 60 minut.
- Posyp powierzchnię roboczą i, jeśli jest dostępny, kosz do wyrastania ciasta mąką.
- Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj okrągły kształt i ułóż w koszyku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto lekko posyp mąką, przykryj i pozostaw do dojrzewania przez ok. 60 minut w ciepłym miejscu (ok. 24°C).
- Rozgrzej piekarnik do 230°C (grzałka górna / dolna) 40 minut przed końcem dojrzewania ciasta.
- Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia chleba.
- Natnij wierzch ciasta ostrym nożem. Ważne: nacięcia muszą być wystarczająco głębokie, aby para mogła łatwo się ulotnić. Tutaj możesz uwolnić swoją kreatywność i tworzyć wzory!
- Piec w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejsz do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.
- Wyjmij z blachy do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
Z żeliwnym garnkiem:
- W czasie dojrzewania ciasta wsuń ruszt na środkową półkę piekarnika i umieść żeliwny garnek z pokrywką. Przygotuj rękawice kuchenne.
- Gorący żeliwny garnek wyjmij rękawicami kuchennymi i postaw na ognioodpornej powierzchni i zdejmij pokrywę. Włóż wyrośnięte ciasto bezpośrednio do garnka, tak aby nacięty wierzch pozostał na wierzchu. Zamknij gorącą pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut (w temp. 230°C). Następnie ostrożnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C i piecz chleb, aż będzie chrupiący i brązowy przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmij chleb z garnka, pozwól mu całkowicie ostygnąć na podstawce.
Marki: | Bake Affair |
---|---|
Pochodzenie: | Austria |
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1344 / 321 kj / kcal |
tłuszcz | 1,3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
węglowodany | 65 g |
w tym cukier | 3,8 g |
substancje balastowe | 6,2 g |
białko | 11 g |
sól | 2,6 g |
Składniki
- Roggenmehl
- mąka orkiszowa
- zakwas orkiszowy
- suszone drożdże piekarskie
- sól