Arche Naturküche Bio Gomasio z wodorostami, 200 g
Do doprawiania potraw
13,38 zł 14,99 zł -11%
(66,90 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Sezam, nori i sól morska
- Orzechowy i pikantny
- Alternatywa dla soli kuchennej
Nr art.: BIOG-286474, Zawartość: 200 g, EAN: 4020943139380
Opis
Gomasio jest podstawą kuchni japońskiej i jest mieszanką prażonych nasion sezamu i soli morskiej. W tym wariancie Arche płatki nori uszlachetniają tę specjalną mieszankę. Przyprawa nadaje potrawom pikantnego, słonego, subtelnie orzechowego aromatu.
Zastosowanie: Gomasio można stosować jako alternatywę dla soli kuchennej do końcowego przyprawiania potraw. W żadnym wypadku nie należy używać go podczas gotowania, ale posypywać nim potrawy tuż przed podaniem. Gomasio bardzo dobrze komponuje się z ryżem (np. jako dodatek do japońskich kuleczek ryżowych onigiri lub do sushi), warzywami (zwłaszcza ziemniakami), surowymi warzywami i sałatkami. Można nim również doprawić gulasze i zupy.
Wskazówka: po prostu posyp Gomasio na kanapkę!
Marki: | Arche Naturküche |
---|---|
Znak jakości: | Pieczęć ekologiczna, Znak ekologiczny UE / spoza UE |
Forma diety: | Wegańskie , Wegetariański |
Może zawierać śladowe ilości: | A - gluten, B - Skorupiaki, D - ryby, F - soja, R - mięczaki |
Składniki
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 2399 / 573 kj / kcal |
tłuszcz | 46 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 6,5 g |
węglowodany | 17 g |
w tym cukier | 0 g |
białko | 17 g |
sól | 5,7 g |