Arche Naturküche Bio Agar Agar, 30 g
Cud żelowania past, galaretek, kremów i nie tylko
18,99 zł
(633,00 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 23% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Żelatyna roślinna
- Z czerwonych wodorostów
- 2 łyżeczkami zastąpisz 6 arkuszy żelatyny
Nr art.: BIOG-264303, Zawartość: 30 g, EAN: 4020943232104
Opis
Bio Agar Agar z czerwonych wodorostów zadziwia niezwykłą siłą żelowania i jest popularnym, roślinnym substytutem żelatyny. Agar jest wystarczająco mocny nawet na galaretkę.
Uwaga: podczas gotowania można wyczuć morski zapach, który znika się podczas gotowania i nie można go wyczuć w potrawie.
Propozycje dawkowania:
- Pasty owocowe: 1 płaska łyżeczka agaru (ok. 3 g) na 500 g owoców
- Galaretka (twarda): 2 płaskie łyżeczki agaru (ok. 5 g) na 500 ml soku owocowego
- Zamiennik żelatyny do kremów, nadzień do ciast itp.: 2 płaskie łyżeczki agaru (ok. 5 g) na 500 ml płynu (co odpowiada 6 arkuszom żelatyny).
Przygotowanie: wymieszać agar z puree owocowym, sokiem owocowym lub innym płynem. W masie nie powinno być grudek. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 2 do 10 minut, w zależności od rodzaju owoców. Jeśli masa nie powinna być podgrzewana (np. kremy tortowe na bazie śmietanki), agar agarowy należy wymieszać z niewielką ilością wody lub soku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty (ciągle mieszać). Następnie można za pomocą trzepaczki wymieszać rozpuszczony agar z zimną śmietaną.
Uwaga: agar będzie żelował dopiero po ostygnięciu. Dlatego radzimy zawsze wykonać test żelowy (na zimną płytkę nałożyć niewielką ilość pasty owocowej, galaretki lub kremu i sprawdzić, czy masa żeluje zgodnie z życzeniem).
Marki: | Arche Naturküche |
---|---|
Znak jakości: | Pieczęć ekologiczna, Znak ekologiczny UE / spoza UE |
Forma diety: | Wegańskie , Wegetariański, Bez glutenu |
Właściwości: | bezglutenowy |
Składniki
- Agar Agar [1]
- Środek żelujący / z upraw ekologicznych