Mulino Sobrino Mąka gryczana bio, 1 kg
Bezglutenowe wypieki
31,99 zł
(31,99 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Dla zdrowych wypieków
- Orzechowy smak
Nr art.: MUS-010, Zawartość: 1 Kilogram, EAN: 8055304820146
Opis
Gryka należy do tzw. pseudozboża (zbóż rzekomych). Dla organicznej mąki gryczanej włoska gryka jest dokładnie i delikatnie mielona w tradycyjny sposób za pomocą wałków z kamienia naturalnego.
Gryka jest bezglutenowa i oprócz wielu minerałów zawiera również dużo witaminy E i krzemionki. Wysoka zawartość żelaza sprawia, że jest to cenny element diety wegetariańskiej. Zawiera również wyższą zawartość lizyny (wzmacnia kości) niż inne rodzaje zbóż.
Aby zastąpić mąkę pszenną, mąkę gryczaną należy wymieszać z innymi (bezglutenowymi) mąkami w celu uzyskania optymalnego efektu.
Są też przepisy, w których główną rolę odgrywa ta mąka o lekko gorzko-orzechowym smaku np.:
- Galettes: naleśniki gryczane z Bretanii z serem, jajkiem i szynką.
- Sterz: mąka gryczana jest również niezbędna dla styryjskiej potrawy Heidensterz
Marki: | Mulino Sobrino |
---|---|
Znak jakości: | Certyfikowany organiczny, Znak ekologiczny UE / spoza UE |
Pochodzenie: | Włochy |
Uwaga dotycząca przechowywania: | Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu |
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1407 / 336 kj / kcal |
tłuszcz | 3,3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1 g |
węglowodany | 58 g |
w tym cukier | 2,9 g |
substancje balastowe | 11 g |
białko | 13 g |
sól | 0,04 g |
Ziarna zawierające gluten są również mielone w młynie.