Wawrzyn
Laurus nobilis
Zastosowanie:
Wykorzystywane są świeże i suche liście. Liście wawrzyna pasują idealnie do wszystkich potraw, które są kwaśne: kapusta kiszona, buraki, ogórki i śledzie. Jest również chętnie wykorzystywane są do przyprawiania obfitych potraw jak pieczeń wołowa w marynacie, do dziczyzny, potraw ziemniaczanych, gulaszu i ragout. Przede wszystkim wawrzyn jest powszechnie stosowany w kuchni śródziemnomorskiej.
Występowanie:
Pierwotnie drzewo laurowe pochodzi z Azji Mniejszej (Cypr, Turcja). Dziś rozprzestrzenił się w całym regionie Morza Śródziemnego od Hiszpanii po Turcję i Maroko.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Wawrzyn
-
Casale Paradiso Bouquet garni bukiet przypraw, 30 g
- Praktyczne opakowanie
- Klasyczny w zupach i sosach
-
Wiberg Delizia przyprawa, sól do pieczeni, 950 g
- Idealna do pieczonej wieprzowiny
- Krystaliczna sól naturalna
- Z subtelną nutą ziołową
-
Rapunzel Bio Crema di Olive, pasta przyprawowa z oliwek, 120 g
- Cierpko-owocowa i wyśmienita w smaku
- Z oliwek Celline i Leccine
- Wyprodukowana w firmie rodzinnej
-
Rapunzel Bio bulion, z drożdżami, 500 g
- Klasyczny smak bulionu
- Z organicznymi drożdżami na bazie zbóż
- Czysto roślinny aromat
-
Barilla Sos Bolognese, 400 g
- Wyśmienicie aromatyczne i mięsne
- Idealne jako sos albo nadzienie
- Zawiera wołowinę i wieprzowinę
-
Herbaria Mieszanka przypraw "Tutto Mio!" Bio, Puszka, 65g
- Do marynowania i kiszenia
- Również do przystawek z patelni
- Z cytryną, rozmarynem i liściem laurowym
-
Spice for Life Bio Curry Spicy - pikantne indyjskie kolory, 80 g
- Wyraźna ostrość
- Wszechstronne zastosowanie
- Tradycyjnie indyjski
-
Knorr Meister Kessel zupa gulaszowa, 500 g
- Pikantna i kremowa
- Z wołowiną i papryką
- Podgrzej, podawaj, rozkoszuj się