Sumak
Rhus coriaria
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości lub mielone owoce. Sumak ma lekko kwaśny smak, odświeżający aromat i lekko żywiczny smak. W kuchni Dalekiego Wschodu to przyprawa stołowa. Przyprawia kebab, mięso grillowane, drób i ryby.
Pochodzenie:
Sumak pochodzi pierwotnie z regionu Morza Śródziemnego, gdzie do dzisiaj dziko rośnie. Szczególnie rozpowszechniony jest W Iranie, Libanie, Turcji i Syrii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sumak
-
Regional Co. Sumak, 45 g
- Owoc drzewa farbiarskiego
- Świeży, cierpki smak
- Wszechstronne zastosowanie
-
Herbaria Bio Za'atar - przyprawa w puszce, 25 g
- Do orientalnych potraw śniadaniowych
- Z owocami sumaka
- Naturalna
-
Wiberg Seven Spices - inspirowany Tajlandią, 100 g
- Owocowo-słodki i aromatycznie świeży
- Z przyjemną ostrością chilli
- Idealny do potraw tajskich
-
Stay Spiced! Mieszanka przyprawowa Zaatar Levante, 60 g
- Zawiera nasiona sezamu
- Do marynat i sosów
- Aromatyczny, gorzki smak
-
KOTÁNYI SPICE UP MY POTATO Sweet Potato, 80 g
- Do wszystkich rodzajów potraw ziemniaczanych
- Dopracowana przyprawa
- Z solą morską i rozmarynem
-
Spice for Life Bio Zaatar, 50 g
- Sumak, tymianek, majeranek i inne zioła
- Idealny do dań z mięsa mielonego
- Orzechy tygrysie zamiast sezamu
-
Spicebar Bio mieszanka przypraw do sałatek, 90 g
- Dobrze komponuje się ze wszystkimi sałatkami
- Intensywna świeżość
- Ze skórką cytrynową