Sól
Natriumchlorid
Zastosowanie:
Stosuje się sól mieloną w różnych ziarnach lub jako kamień. Głównie rozróżnia się sól morską, fizjologiczną i kamienną. Prawie do wszystkich potraw wykorzystuje się sól, nawet słodkie dania uzyskują dzięki soli wyjątkowy smak.
Występowanie:
Sól występuje na całym świecie i też jest kultywowana na wielu obszarach. Woda morska zawiera np. 3 procent soli fizjologicznej. Często występuje również w podziemnych jeziorach, które zostały utworzone z poprzednich mórz.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sól
-
Stay Spiced! Sól grillowa - intensywne płatki soli, 90 g
- Naturalna sól kamienna
- Aromatyczne przyprawy
- Do mięsa i warzyw
-
Ehrenwort BIO sól ziołowa z solą pierwotną, 35 g
- Szczególnie duża zawartość ziół
- Mocna, intensywna sól pierwotna
- Do ciepłych i zimnych potraw
-
KOTÁNYI Sól wędzona z solą morską - w młynku, 30 g
- Sól wędzona z solą morską
- Wędzona na zimno nad drzewem bukowym
- Idealna do ryb i dań z makaronu
-
Stay Spiced! Sól piramidowa - "sól do palców" czarna, 70 g
- Przyciągająca wzrok przyprawa na stół
- Wędzona, z węglem aktywnym
- Łagodna, owocowa i lekko goryczkowa
-
Sonnentor Sól Morza Śródziemnego kwiatowa sól BIO, Puszka, 90 g
- Udoskonala dania kuchni śródziemnomorskiej
- Bardzo dekoracyjna
- Świeży zapach róż
-
-
KOTÁNYI Perska sól, 84 g
- W 100% naturalna sól kamienna
- Intensywny słony smak
- Doskonała do potraw mięsnych i dań z truflą
-
Sonnentor Sól piramidki, 65 g
- 100% niejodowana sól morska
- Ostrożne podgrzewanie solanki
- Idealna do sałatek, chleba i karmelu
-
Wiberg Sól morska, 120 g
- Suszona na słońcu sól morska
- Do udoskonalania lub na koniec gotowania
- Wysoka jakość