Rozmaryn
Rosmarinus officinalis
Zastosowanie:
Używane są świeże i suszone liście. Przede wszystkim nie można sobie wyobrazić kuchni śródziemnomorskiej bez rozmarynu. Rozmaryn jest chętnie wykorzystywana do przyprawiania obfitych potraw jak jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, drób. Pasuje także do dań ziemniaczanych, pomidorów, oberżyny i cukinii.
Występowanie:
Rozmaryn pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie do dziś. Największe obszary upraw są w Hiszpania, Francji i USA, ale również w naszych ogródkach można kultywować tę aromatyczną przyprawę.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Rozmaryn
-
Österreichische Bergkräuter Rozmaryn, 25 g
- Typowo włoski
- Przyprawia wiele potraw śródziemnomorskich
- Uniwersalne zastosowanie
-
-
KOTÁNYI Rozmaryn mielony, 20 g
- Silny korzenny oraz lekko gorzki smak
- Śródziemnomorski aromat
- Do zup i gulaszu
-
Herbaria Rozmaryn bio, 22 g
- Cierpki smak
- Szklane opakowanie
- Możliwość wielokrotnego napełniania
-
KOTÁNYI BIO Rozmaryn, 30 g
- Doskonały do cukini, pomidorów i bakłażana
- Pikantny smak
- Śródziemnomorski aromat
-
KOTÁNYI Rozmaryn cięty, 25 g
- Doskonały do zup i gulaszu
- Mocny korzenny, lekko gorzki smak
- Śródziemnomorski aromat
-
Herbaria Rozmaryn pocięty Bio, 40 g
- Używaj oszczędnie
- Bardzo aromatyczny
- Udoskonala potrawy z ziemniaków i grzybów
-
Ehrenwort BIO rozmaryn z Maroko, 30 g
- Wytrawne, eteryczne aromaty
- Dojrzewa w słońcu w Maroku
- Wszechstronne zastosowanie
-