Pieprz cayenne
Capsicum frutescens
Zastosowanie:
Stosowane są owoce z nasionami suche i mielone. Pieprz cayenne odgrywa ważną rolę w kreolskiej i południowo amerykańskiej kuchni, jest on również wykorzystywany tradycyjnie u Indian i Azjatów do niektórych potraw. Pieprz cayenne przyprawia dania rybne, owoce morza, gulasze i zupy.
Występowanie:
Pieprz cayenne otrzymywany jest z owoców papryki gałęzistej (papryki ostrej). Roślina ta ma swoje korzenie w Ameryce Południowej i Środkowej. Dzisiaj można znaleźć go we wszystkich tropikalnych obszarach na ziemi.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Pieprz cayenne
-
KOTÁNYI Pieprz cayenne mielony, 38 g
- Drobny proszek
- Delikatny wędzony aromat
- Uniwersalne zastosowanie
-
Ankerkraut Zmielony pieprz cayenne, 60 g
- Bardzo ostry gatunek papryki
- 100% zmielone chilli cayenne
- Wszechstronny
-
Regional Co. Sól przyprawowa Chimichurri, w młynku, 65 g
- 75% soli morskiej
- Z tymiankiem, pietruszką i nie tylko
- Idealna do dań mięsnych
-
Regional Co. Ras El Hanout sól przyprawowa, 65 g
- Z imbirem, kurkumą i wieloma innymi dodatkami
- Idealna do kuskusu i Tabouleh
- Zachwycający smak
-
Zwergenwiese Bio pasta do chleba Arrabitom, 160 g
- Pikantna pasta do smarowania
- Z pomidorów Arrabiata
- Doprawiona pikantnym pieprzem Cayenne
-
Zwergenwiese Bio pasta do smarowania mango curry, 180 g
- Z pestek słonecznika
- Z papają i jabłkiem
- Ze szczyptą pieprzu cayenne
-
Zwergenwiese Bio LupiLove Curry, 135 g
- Pasta ze słodkiego łubinu
- Słodko-pikantny aromat
- Nadaje się również do gotowania
-
Zwergenwiese Bio mała pasta do smarowania dynia z pomarańczą, 50 g
- Wyjątkowe doświadczenie smakowe
- Egzotyczna, owocowa, aromatyczna
- Konsystencja idealna do smarowania
-
Zwergenwiese Bio Soul Kitchen Tikka Masala, 370 g
- Zdrowe danie gotowe
- Według indyjskiej receptury
- Pasuje idealnie do ryżu i makaronu