Papryka
Capsicum annuum
Zastosowanie:
Papryka jest uważana za narodową przyprawę Węgier, ponieważ wykorzystuje się ją przede wszystkim do gulaszu, ryżu z mięsem. Pasuje ona także do wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu. Zasadniczo papryka ma uniwersalne zastosowanie, pasuje również do dań z jajkami, warzywami i do potraw rybnych.
Występowanie:
Kolumb, po swoich odkryciach przywiózł paprykę do Europy i od tego czasu jest ona bardzo popularna. Tak więc jest oczywiste, że przyprawa ta pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Dzisiaj papryka jest uprawiana przede wszystkim w Chinach, Stanach Zjednoczonych i na Bałkanach.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Papryka
-
KOTÁNYI Papryka ostra, 50 g
- Niezaprzeczalnie pikantna
- Nie za ostra
- Pikantna ostrość
-
KOTÁNYI Wędzona papryka, 25 g
- Z dojrzałej papryki
- Wędzona nad drewnem dębowym
- Do ryb, zup, gulaszy i wielu innych
-
-
KOTÁNYI Słodka papryka, 50 g
- Doskonała do potraw jajecznych, ryb i twarogów
- Delikatny słodki smak
- Łagodna i owocowa
-
Herbaria Papryka słodka, 80 g
- Z rodzinnego przedsiębiorstwa
- Tradycyjna węgierski przyprawa
- Certyfikat hodowli ekologicznej
-
KOTÁNYI Papryka słodka specjalna, 100 g
- Idealna do każdego rodzaju gulaszu
- Typowa owocowa nuta papryki
- Łagodny aromat owocowy
-
Kelly's CHIPSY PAPRYKA, 150 g
- 100% austriackie ziemniaki
- Z oryginalną papryką Kotanyi
- Bez sztucznych wzmacniaczy smaku
-
Ankerkraut Mielona papryka wędzona, 80 g
- Wspaniały zapach wędzonki
- Idealna do gulaszu i na grilla
- Delikatny zapach
-
Sonnentor Słodka papryka bio, 50 g
- Bardzo aromatyczny zapach
- Pikantnie-słodka
- Przyjemne wędzone nuty