Kozieradka
Trigonella foenum-graecum
Zastosowanie: Stosowane są świeże i suche liście, jak również suche, mielone i w całości nasiona. Kozieradka ma aromatycznie-cierpki smak oraz mączasty aromat. W zapachu przypomina on świeżo mielone siano, dlatego też nazywane jest „greckim sianem". Kozieradka występuje przede wszystkim w indyjskiej i egipskiej lub etiopskiej kuchni. W indyjskiej przyprawia ona mieszanki curry i chutney, a w egipskie i etiopskie dania mięsne, rybne i z warzywami.
Występowanie: Kozieradka ma swoje początki w Mezopotamii i uprawiana jest od czasów starożytnych w rejonie Morza Śródziemnego. Głównymi obszarami uprawy są dziś wciąż rejon Morza Śródziemnego i Azja Środkowa.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kozieradka
-
Sonnentor Mielona kozieradka pospolita, 35 g
- Przyprawa curry
- Idealna do indyjskich potraw
- Gorzkie nuty
-
Rapunzel bioSnacky nasiona kiełków kozieradki, 200 g
- Intensywny aromat
- Kiełkowanie 2 - 4 dni
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
KOTÁNYI Kozieradka pospolita cała, 76 g
- Aromatyczny smak
- Idealna również do marynowania
- Idealny do kuchni orientalnej
-
Sonnentor Mielona kozieradka błękitna, 40 g
- Wyjątkowy kolor
- Korzenny aromat
- Uniwersalne zastosowanie
-
Cosmoveda Kozieradka w całości - bio, 10 g
- Gorzki smak
- Nadaje się do dań z curry
-
Bavicchi Organiczne nasiona na kiełki kozieradki, 300 g
- Wysoka zawartość białka
- Dobrze łączą z innymi kiełkami
- Indywidualny smak
-
Sonnentor Kiełki kozieradki, 120 g
- Zawierają dużo żelaza i fosforu
- Wspaniały zapach curry
- Idealny do potraw z makaronem i ryżem
-
Classic Ayurveda Organiczne nasiona kozieradki w całości, 100 g
- Lekko gorzki smak
- Agni wzmocnienie
- Do każdego dania warzywnego