Kminek rzymski
Cuminum cyminum
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości lub mielone nasiona. Kmin rzymski jest niezbędny w kuchni arabskiej, Dalekiego Wschodu i w kuchni Ameryki Łacińskiej oraz ważną częścią składową mieszanki Garam Masala, jak również curry i wielu chutneys.
Występowanie:
Kmin rzymski prawdopodobnie pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego lub z Egiptu. Jest udowodnione, że Egipcjanie używali kminu jako przyprawę do gotowania już tysiąc lat temu. Najważniejsze obszary występowania dzisiaj to Iran, Indonezja, Chiny i południowe wybrzeże Morza Śródziemnego.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kminek rzymski
-
Cosmoveda Organiczny mielony kminek rzymski, 90 g
- Kulinarna i lecznicza roślina
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
Cosmoveda Organiczny kminek rzymski w całości, 25 g
- Kulinarna i lecznicza roślina
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
Herbaria Kmin rzymski, 25 g
- Drobno zmielony
- Puszka chroniąca aromat
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
KOTÁNYI Kmin rzymski mielony, 40 g
- Przyjemna świeżość
- Doskonały do zup i gulaszu
- Ma mocny, słodki zapach
-
Herbaria Kmin rzymski bio, 35 g
- Egzotyczny smak
- Szklane opakowanie
- Możliwość wielokrotnego napełniania
-
ConFusion Organiczny kmin rzymski mielony, 50 g
- Ostry
- Intensywny smak
-
Spice for Life Organiczny kmin rzymski, 70 g
- Bardzo aromatyczny
- Intensywny smak
- Wszechstronny
-
-
Cosmoveda Kmin rzymski cały Fair Trade, 80 g
- Uszlachetnia również dania indyjskie
- Popularny w napojach lub jogurcie
- Wszechstronne zastosowanie