Kminek
Carum carvi
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone nasiona. Kminek nie harmonizuje się z innymi przyprawami, woli on działać jako " indywidualista". W potrawach z kapusty włoskiej warzywnej i białej, jak również w kiszonej jest po prostu niezastąpiony. Pasuje również do obfitych potraw jak gęś, wieprzowina, jagnięcina. Chętnie przyprawia się nim także pierniki i chleb.
Występowanie:
Kminek rośnie dziko w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie iw Indiach i jest jedną z najstarszych europejskich przypraw. Kultywowany jest dzisiaj w Polsce, na Węgrzech i w Holandii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kminek
-
Sonnentor Kminek, mielony (60 g)
- Ostry, słodko-gorzki smak
- Charakterystyczny smak
- Bardzo orzeźwiający
-
KOTÁNYI BIO Kminek cały, 55 g
- Cierpki i aromatyczny smak
- Idealny do chleba i wypieków
- Doskonale pasuje do potraw z warzywami i ziemniakami
-
KOTÁNYI Kminek mielony, 100 g
- Cierpki i ziemisto-ciepły aromat
- Do dań pożywnych i tłustych
- Lekka goryczka
-
Alnatura Bio kminek, 50 g
- Do dań pikantnych i wypieków
- Cierpki i pikantny smak
- Całe nasiona
-
KOTÁNYI Kminek cały, 32 g
- Cierpki i korzenny smak
- Wyjątkowo aromatyczny
- Do pieczywa i pieczeni wieprzowej
-
KOTÁNYI Kminek - cały, 394 g
- Cierpki i pikantny, aromatyczny smak
- Doskonały do chleba i wypieków
- Olejki eteryczne
-
KOTÁNYI Kminek - mielony, 290 g
- Smak ziołowo-korzenny, lekko palący-gorzki
- Idealny do pieczonej wieprzowiny
- Subtelna nuta cytrusowa
-
KOTÁNYI Kminek cały, 100 g
- Kminek z Austrii
- Aromatyczny smak
- Do chleba i wypieków