Czosnek
Allium sativum
Zastosowanie:
Jako roślina do przyprawiania i lecznicza: cebula jest stosowna w całości lub w postaci pasty, zarówno sucha jak i mielona. Uniwersalna przyprawa do pikantnych potraw, ponadto niezbędna w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Czosnek pasuje idealnie do mięsa, ryb, dresingów do sałatek i dipów.
Występowanie:
Pierwotnie czosnek pochodzi z Azji Zachodniej, dzisiaj jest jednak kultywowany na całym świecie. Największe obszary upraw znajdują się w Chinach, Indiach, Korei Południowej, Rosji i USA. Czosnek rośnie najlepiej w klimacie umiarkowanym i subtropikalnym.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Czosnek
-
KOTÁNYI Czosnek pikantny, 48 g
- Ostry i lekko słodki smak
- Do potraw kuchni azjatyckiej
- Do małży i ratatouille
-
Sonnentor Czosnek w granulkach, 40 g
- Nadaje wielu potrawom to "coś"
- Intensywne korzenny aromat
- Pasuje do wszystkich potraw
-
KOTÁNYI Czosnek granulowany, 32 g
- Ostry smak
- Do kuchni azjatyckiej
- Udoskonala smak jagnięciny, małży i ratatouille
-
KOTÁNYI Czosnek niedźwiedzi, 4 g
- Delikatny zapach
- Ostre nuty czosnku
- Pyszny do zup kremowych i puree ziemniaczanych
-
STAUD‘S Czosnek marynowany, słodko-kwaśny, 228 ml
- Przyjemnie łagodny
- Idealny jako przystawka
- Z najlepszych składników
-
Altmüller Domowy makaron z czosnkiem niedźwiedzim, 250 g
- Delikatny smak czosnku niedźwiedziego
- Pasuje również do łososia lub warzyw
- Bez sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku